Adó 1 százalék

2024.01.04. 11:30

A Misina állatvédő egyesület több mint 27 millió forintot kap, az Eurakvilo 8,2 milliót

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvánosságra hozta a 2023-ra érvényes civil kedvezményezettek listáját, melyből kiderül, hogy melyik szervezet mennyi magánszemélytől, mennyi adó 1%-os felajánlást kapott.

Tóth Viktória

 Országos szinten mintegy 29 ezer alapítvány, szervezet, egyesület kapott ezzel kisebb-nagyobb támogatást. Ebből néhány ezer a Baranya vármegyében működő vagy székhellyel rendelkező szervezet. 

Általánosan elmondható, hogy az emberek nagy része személyes érintettség vagy szimpátia szerint dönt. A listából szemezgetve a baranyai kedvezményezettekkel kapcsolatban az is látható, hogy az adott egyesületet hány fő, s azok pontosan mennyi összeggel támogatták. Jól látható, hogy a legtöbben az állatvédő és a beteg gyermekeket támogató szervezeteket részesítették előnyben. Így például a Misina Természet és Állatvédő Egyesület több mint 27 millió forintot kap. Míg a Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány 6,6 millió forintot, a Komlói Állatvédő Közhasznú Egyesület pedig 4,5 millió forintot fordíthat majd az általuk befogadott állatok gondozására. Sokan támogatták még a Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium Közhasznú NKft.-t is, ők kicsivel több mint 2 millió forintot kapnak.

Az egészségügyet és a benne tevékenykedőket is hasonlóan sokan tették az első helyre, az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány 8,2 millió forintot fordíthat a dél-dunántúli daganatos gyerekek segítésére. A Szigetvári Kórházért Alapítvány pedig 1 millió forintot kaphat. A kultúrára is sokan gondoltak a felajánlásoknál, a Pécsi Harmadik Színház Nkft. például 1,2 millió forinttal, 132 támogatóval zárt.

Idén is lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1%-áról legkésőbb 2024 május 21-éig, az szja-bevallástól függetlenül is. Bárki dönthet úgy idén is, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójának 1 százalékát felajánlja egy regisztrált civilszervezetnek, további 1 százalékát pedig egy technikai számos vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, ami idén a Nemzeti Tehetség Program. A rendelkező nyilatkozatot a legegyszerűbben az e-SZJA online felületén lehet kitölteni ahol a program automatikusan vizsgálja, hogy a megjelölt szervezet jogosult-e a felajánlásra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!