Rájuk jár a rúd

2024.01.21. 17:30

A patacsi tűzeset környékén alig van vezetékes víz

Éppen azon a környéken nincs vezetékes ivóvíz, ahol 2022 nyarán tűz pusztított, de ha van is, nem ritkán csak csöpög a csapból - erről számoltak be portálunknak a Patacson, Rácváros feletti dombokon élők.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Nem új keletű jelenség az, hogy a nehezebb anyagi körülmények között élők, kevésbé tehetősek azért, hogy saját és önálló ingatlannal rendelkezzenek, még présházat, mezőgazdasági épületet, hétvégi kertet vásárolnak, hogy abban alakítsák ki otthonukat. A Mecsekoldal ennek a folyamatnak következtében kezdett el benépesülni, a folyamat velejáró volt az is, hogy az ilyen területek felértékelődnek, így már családok számára, valamint a módosabbaknak is kapóssá váltak ezek a területek. Ez a folyamat ma is zajlik a város keleti felében, például Gyükésben, vagy délen, Postavölgy környékén is hasonlóval lehet találkozni. Nyugaton, Rácváros feletti dombokon, Zsebedombon, Ürög egy részén és Patacson szintén sokszor zártkerti ingatlanokban élnek életvitelszerűen, csakhogy van, ahol vezetékes víz nélkül. 

Nagy Péter Kálmán Patacs és Ürög határán él, és mint mondja ahogy a Rácvárosi útról jövünk felfelé az Ürögi határúton, nagyjából a Hangya dűlőig van vízellátás, de ahogy ő tudja, már ott is akadozik az ellátás. 

– Az én portám a művelés alól kivont zártkerti ingatlan a Tücsök dűlőben, ide vagyok bejelentve, ez az állandó lakcímem

 – mondta a férfi, aki kétkezi munkából tartja el magát. 

– Nem messze tőlem, néhány telekkel arrébb már ott van a város határa. Amikor ideköltöztem 2019-ben az ingatlant két okból választottam: egyrészt nyugodt a környék, másrészt az anyagi helyzetem ezt tette lehetővé. Tető lett a fejem fölött, ez az enyém, a sajátom. Gyűjtöm a vizet egy ciszternába, abból mosakodom, tisztálkodom, az ivóvizet viszont palackban hozom. 

Akinek van pénze, annak lajtos kocsival hoznak ivóvizet, de az aranyáron van, no és olyan zárt rendszert kell kialakítania, amelynek kiépítése milliókba kerül, neki azonban annyi pénze nincs 

– mondta. Hozzátette: nem egyedül lakik itt, hanem környéken családok élnek és az ilyen körülmények miatt nehéz mindenkinek. Úgy tudja, hogy tervbe sincs az, hogy javítsanak a hálózaton, állítólag egy szivattyúra is szükség lenne. 

– Itt nagyon sok lakó szeretné, lobbiztak is, de semmilyen előrelépés nem történt. Csak a környéken úgy 50-70 ember élhet, de például egy család most szeretne hazaköltözni Angliából és ezért építettek egy házat a közelben – mondta, szerinte már felmerült az is, hogy valahogy összefognak és megépítik a hálózatot, de erre is nemet mondtak, mert az út, ami alatt vezették volna, önkormányzati tulajdon. 

A probléma gyökere azonban a vízszolgáltatás javításánál jóval szélesebb körű, hiszen amennyiben a város határait kitolják, vagyis a zártkerti, külterületi ingatlanokat belterületbe sorolják, akkor az önkormányzatnak sokkal komolyabb kötelezettségei vannak az infrastruktúra – az út, a csapadékvízelvezetés, az ivóvíz- és szennyvízhálózat – kiépítése kapcsán. Ez viszont tetemes költséggel is jár, és a Mecsekoldal jelenlegi beépítettsége mellett már a meglévő infrastruktúra is nehezen fenntartható, valamint a környezetvédelmi szempontból és a város klimatikus viszonyai miatt is kérdéses. 

A patacsiak konkrét panasza miatt kerestük a pécsi önkormányzatot, hogy terveznek-e ivóvíz-hálózatot érintő fejlesztést, de nem reagáltak. 

Pont itt volt a patacsi tűz 

Több ház, kert fák és bokrok is leégtek 2022 nyarán, amikor a hegyoldal lángra kapott, mert a helyiek elmondása szerint egy férfi a szárazság ellenére tüzet gyújtott. A tüzet rengeteg tűzoltóval, helikopteres oltással tudták csak megfékezni. A több száz milliós kárral járó eseményt a Gyurcsány-párti politikus, Péterffy Attila arra használta fel, hogy politikai pr-promóciót végezzen. A politikus a tűzeset másnapján megérkezve, a helyszínen amúgy valóban életmentési célból szolgálatát teljesítő mentőautóba ült be – még az ingét is kissé kigombolta –, majd pedig az autóban egy professzionális súgógépről olvasta fel a mondandóját.

Amikor a havernak kellett segíteni...

A pécsi Mecsekoldal keleti felén, Gyükésben több száz telekre építési tilalmat akart elrendelni tavaly a pécsi polgármester, Péterffy Attila vezetésével a baloldali önkormányzat, miután huszonketten az önkormányzathoz fordultak. A történet mögött egy balos belharc bontakozott ki, hiszen a kezdeményezők mögött egy tehetős család állhatott, amely a szomszédjuk, Varga Péter, a baloldali gazdaságfejlesztési főosztály vezetője terveit igyekezett keresztbe húzni. Azt kifogásolták, hogy Varga cége, "a Mecsek Cabins Kft. két ütemben két egységből álló szállásépületet kíván építtetni, amely szerintük közlekedési, ivóvíz-ellátási és környezetterhelési szempontokból egyaránt sérelmes”. Erre válaszul az MSZP-DK-s városvezetők több ezer embernek tiltották volna meg az építkezést. Ezt csak akkor vetették el, amikor az érintettek a botrány kirobbanása után nem hagyták magukat, és megjelentek a városházán. Egyébként Péterffyék akkor éppen a patacsi tűzesetre hivatkoztak a baloldaliak a tilalom kapcsán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!