A cég először Pécset kereste meg

2024.01.25. 16:20

A pécsi helyett a szegedi lakáspiacot pörgeti fel a BYD-beruházás

A pécsi helyett a szegedi lakáspiacot robbantja be a BYD elektromos autógyár beruházása – derült ki egy, a Dunántúli Naplónak eljuttatott ingatlanpiaci elemzésből. A pécsi Fidesz korábban jelezte: BYD először baranyai vármegyeszékhelyt kereste meg, azonban Péterffy Attiláék befektetőellenessége elriasztotta az óriási beruházást végül Szegeden megvalósító vállalatot.

Balikó Gergely

Az ingatlan.com elemzése szerint a kínai BYD autógyár-beruházása máris élénkülést hozott a szegedi lakóingatlanok iránti keresletben. A jövőben a környékbeli településeken is komoly erősödésre lehet számítani. A részletekről közölték: januárban az eladó lakások és házak iránt keresletben a legnagyobb növekedést Szeged érte el, az ottani lakóingatlanok iránti kereslet 68 százalékkal emelkedett, ami messze a legjelentősebb élénkülés a megyei jogú városok és vármegyeszékhelyek körében. Mindez az után történt, miután a kínai BYD tavaly decemberben bejelentette, gyárat épít Szegeden.

Ismertetésük szerint Szegeden a használt lakásokat január közepén 670 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra, az új építésűeket pedig 958 ezer forintért. Mindez azonban csak a kezdetnek tűnik, ugyanis már eleve jelentős értéket képviselnek a szegedi lakóingatlanok, amelyek árai a következő 2-3 évben az országos átlagot meghaladó mértékben nőhetnek. Az ingatlan.com anyaga arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő években nem csak Szegeden, de a környékbeli településeken is komoly lakáspiaci élénkülésre lehet számítani. 

A pécsi Fidesz január eleji évindító sajtótájékoztatóján kiemelték, hogy a világ legnagyobb elektromos autógyára, a BYD először Pécsett tájékozódott. A Nemzeti Befektetési Ügynökség első ízben Pécsre hozta a tulajdonosokat, de a baloldali városvezetés nem volt képes lehetőséget kínálni arra, hogy ez a beruházás Pécsre jöjjön, ami több ezer munkahelyet és milliárdnyi iparűzési adót jelentett volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!