Kétes ügyek?

2024.01.26. 07:00

Bűnügyi eljárásokról beszélt Péterffy jobbkeze

Az önkormányzat körüli botrányok kitörését követően, hosszú idő után szólalt fel újra a Fogarasi Gábor jobbikos képviselő a pécsi közgyűlésben. Péterffy Attila által a népjóléti bizottság élére emelt elnök mindössze egy percig tartó magánügyi felszólalásában tagadta, hogy szexért, vagy kenőpénzért adott volna önkormányzati lakásokat valakiknek.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

Mióta több büntetőügyben zajlik nyomozás az önkormányzat háza táján, a korábban oly harcosan megnyilatkozó jobbikos képviselő, Fogarasi Gábor csak árnyéka önmagának. Ahogy az utóbbi időben szinte mindig, szűk egy perc kivételével a legutóbbi közgyűlésen is néma maradt a Gyurcsány-jelölt Péterffy Attila jobbkezének is nevezett képviselő. Ám ekkor sem Pécs lényeges ügyeivel, a város polgárait érintő témakörben, vagy az önkormányzat előtt álló számos megoldandó problémával kapcsolatban szólalt fel, hanem magánügyben kért szót, és saját magáról beszélt.

Most megszólalt 

A lakások kiutalásáról döntő népjóléti bizottság elnöke, a baloldali koalíció oszlopos tagja arról szólt kedden, hogy az elmúlt időben kétszer is bírósághoz kellett fordulnia, mert hazugságokat írtak róla: „az egyik esetben azt írták, hogy én szexért juttattam valakiket önkormányzati lakáshoz, a másik esetben pedig azt, hogy ezt kenőpénzért tettem”, mndta. Meg nem nevezett bíróságokra hivatkozva azt állította, hogy ezek nem igaz állítások voltak.
A szexért adott lakások témáját még évekkel ezelőtt Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke feszegette egy hangfelvételre hivatkozva. Akkor még nem is volt arról szó, hogy a pécsi önkormányzati lakások kiutalása kapcsán nyomozás indul majd, ami jelenleg is folyamatban van.

Elfogadhatták a kenőpénzt

Erre aztán 2022-ben került sor: a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség indított nyomozást vesztegetés elfogadása miatt az önkormányzatnál, mert a gyanú szerint valakik a pécsi bérlakások kiutalásáért pénzt – forrásaink szerint több százezer forintot – kérhettek el. 

A mostani polgármester aztán tavaly ősszel kénytelen volt beismerni, hogy az önkormányzati bérleményeket kezelő Pécsi Ellátó Központ (PEK) és a Polgármesteri Hivatal egy-egy munkatársa után érdeklődtek élénken a nyomozók, akikről adatokat is kértek. Az egyikük Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármester referense volt, aki tehát rendkívül bizalmas pozíciót töltött be a polgármester, Péterffy Attila legszűkebb köreiben.

Páran jól jártak 

A pécsi lakások kiutalásával kapcsolatos anomáliák az elmúlt időszakban sorra derültek ki, így az is, hogy Nyőgéri volt feleségének lakáskérelmét is jóváhagyta Péterffy, ahogyan Nyőgéri mostani feleségének üzlettársával is ez történt. Egy MSZP-s pécsi elnökségi tag, a Péterffyt támogató Mellár Tamás baloldali politikus segítője is juthatott lakáshoz, valamint a Pécsi Ellátó Központ volt vezetője is használt egy önkormányzati ingatlant egy új építésű belvárosi házban, ahol jogcím nélküli használóként lakott. 

Később már a PEK új vezetője is feljelentést tett hivatali visszaélés gyanújával, mert szerinte gyanús körülmények között kapott három rokoni kapcsolatban lévő személy is lakást, akik Hencsei Zsolt, volt jobbikos képviselő szerint kapcsolatban lehettek Fogarasival. A PEK új vezetője egyébként az üggyel kapcsolatos korábbi független képviselői megkeresésben egyértelműen leszögezte, hogy a PEK végrehajtó szerepet tölt be, nem vizsgálhatja felül a népjóléti bizottság döntéseit.

A lakásos triumvirátus

A lakásgazdálkodásért a városházán Péterffy balkeze, Nyőgéri Lajos és jobbkeze, Fogarasi Gábor felel. Információink szerint az önkormányzat körül zajló nyomozásokban már több képviselőt, politikust meghallgattak, Péterffy Attila egyik volt kampánytanácsadóját is behívhatták már, sőt még a fedett nyomozás során is átvilágíthatták őket. Bár a nyomozás érdekei miatt erről a rendőrök aligha nyilatkoznak, de teljesen kézenfekvő eljárásnak lenne tekinthető az is, hogyha Péterffy két bizalmasát már alaposan kihallgatták volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!