A csírák őrzik az egészséget

2024.01.27. 13:40

Fontos, hogy olyan magokat használjunk, amelyekben biztosan nincs semmilyen vegyszer

Ilyenkor, a téli időszakban, amikor kevés a friss zöldség és gyümölcs, érdemes vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csírát fogyasztani egészségünk megőrzése érdekében. – Élelmiszer-biztonsági szakértők szerint azonban van néhány fontos szabály, amit a csíra fogyasztásakor figyelembe kell venni – hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Wald Kata

Fotó: Unger Tamás

A csírák áldásos hatása ősidők óta jól ismert: magas a vitamintartalmuk, jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalmuk, és ezáltal fontos, értékes tápanyagforrást jelentenek. Kiváló méregtelenítő hatásuknak köszönhetően tisztítják a májat, gyógyítják a gyulladásokat. Mindemellett jótékonyan hatnak az anyagcserére, ezen kívül erősítik az idegrendszert, szabályozzák a vérnyomást és gátolják a rákos sejtek életben maradását. A csírafogyasztás a daganatos megbetegedések megelőzésében is segít, csakúgy, mint a vérszegénység leküzdésében. 

Fogyasztásukkal kapcsolatban azonban néhány fontos szabályt érdemes betartani. Ha otthon, mi magunk csíráztatunk, mindig tartsuk szem előtt, hogy csak csíráztatásra szánt magokat használjunk fel, ugyanis ezek biztos, hogy nem tartalmaznak vegyszereket, illetve vegyszermaradékokat, ellentétben a csávázott vetőmagokkal. Növényi csírát vásárolhatunk boltban is, ma már sokfélét kínálnak a szuper- és hipermarketek is. 

A szakemberek ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy bármilyen egészségesek is az otthon „ter­mesztett”, vagy boltban kapható apró növénykék, kellő körültekintéssel fogyasszuk. A legfontosabb tanács – a megfelelő magok használatán túl –, hogy gyerekeknek, várandós nőknek, időseknek és azoknak, akiknek gyenge az immunrendszere, a csíra fogyasztása nem javasolt. Fontos, hogy vásárláskor mindig hűtött, friss terméket válasszunk. 
 

– A boltban vásárolt termékhez ne puszta kézzel, inkább gumikesztyűben nyúljunk, és úgy vegyük ki a dobozból a növénykét. Ha pedig a csíra szaga kellemetlen, semmiképp ne együk meg!

 – fogalmazta meg tanácsait a Tudatos Vásárlók Egyesülete. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!