Gyuri bácsit köszöntötték

2024.01.25. 11:30

Immár 90 éves Misky György, a PTE egykori tanszékvezetője

Kedves, mosolygós idős úr fogadott minket a pécsi malomvölgyi otthonban. A 90 éves dr. Misky György, Gyuri bácsi a PTE oktatója, tanszékvezetője volt, könyveket, s száznál is több publikációt írt.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

Az államtól kapott oklevél után, a múlt héten érkezett meg az az emléklap is, amit az önkormányzat részéről Csaba István képviselő adott át dr. Misky Györgynek, aki 2024. január 6-án lett 90 éves. Ebből az alkalomból látogattuk meg szerda délelőtt Gyuri bácsit a Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthonában. 

Gyuró Anikó intézményvezető és Tóth Zoltán, az intézmény lelki gondozója mesélt róla. Az intézményvezetőtől előzetesen megtudtuk, hogy az idős úr még a járvány előtt költözött be, 2016 óta él a szeretetotthonban. 

– A járvány előtt még járt, 86-87 éves koráig. Ám a lakók a covid alatt sokat voltak bent a szobában, nem volt lehetőségük annyira mozogni, ültek, feküdtek. Gyuri bácsinak akkor elszállt az ereje. Ez ebben a korban már nem csoda

 – fogalmazott Gyuró Anikó. 

Tóth Zoltán pedig arról tájékoztatott minket, hogy Gyuri bácsi Leningrádon doktorált, több nyelven beszél, a mai napig teljesen tiszta a gondolkodása. 

– Kevés ilyen idősünk van, aki ennyire tisztán éli az életét még 90 évesen is. Mert ebben a korban azért általában demencia szokott jelentkezni, de Gyuri bácsi esetében erről nem beszélhetünk. Nagyothallóként kicsit nehéz vele a kommunikáció

 – mondta Tóth Zoltán. – Kedves, udvarias, mindent megköszön. A minap megleptük egy gesztenyepürével, nagyon megköszönte, ez igazán boldoggá tette. 

Dr. Misky György nyelvész, metodikus, a Pécsi Tudományegyetem Orosz/Szláv Filológiai tanszékének nyugalmazott tanszékvezetője, volt dékánhelyettes, a nyelvtudományok kandidátusa, az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságának egykori tagja. Százötven publikációt jegyez. Az orosz nyelvi levelező távoktatás metodikájának kidolgozója, szótárak, oktatóanyagok, tesztlapok, főiskolai jegyzetek szerzője-összeállítója. Tankönyveit mai napig is oktatják, máig beszerezhetőek. 

Életrajzi könyvében mesél sorsáról

Gyuri bácsi a Baptista Szeretetotthon megbecsült lakója, az intézmény honlapján leírták róla, hogy szakmai berkekben a legtekintélyesebb kutatók és elméletírók közé küzdötte fel magát. Életrajzi könyvében mesél hányattatott sorsáról, ám ennek ellenére sem veszítette el kedvességét, jólelkűségét. 

Fő művei: Gyakorlókönyv orosznyelv-tanároknak. 1982., Metodikai olvasókönyv: Segédkönyv orosz szakos hallgatók számára. 1983., Orosz-magyar metodikai szakszótár – 1985., Az orosznyelv-tanári továbbképzés korszerűsítése 1986., Völgyből a hegyre: Életregény – 2010. 
Kitüntetései: 1971: Miniszteri Dicséret, 1974: Ifjúságért Érdemérem, 1996: Pedagógus Szolgálati Emlékérem. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!