Megannyi program, esemény

2024.01.02. 14:00

Jelentős év volt 2023 a Pécs Tudományegyetem életében

Hosszú lista készülhetne arról, hogy mi minden történt a Pécsi Tudományegyetemen a 2023-as esztendőben. A teljesség igénye nélkül most összegyűjtöttünk néhány elért eredményt, megvalósult eseményt a felősoktatási intézmény idei évéből. 

Czeczon Enikő

Képünk illusztráció

Fotó: Löffler Péter

A 2022-es évhez hasonlóan a tavalyi évben is az első jelentős esemény a PTE életében a 23. EDUCATION Nemzetközi Szakkiállítás volt a budapesti Hungexpo épületében. Ez az esemény azért jött létre, hogy válaszokat adjon a leendő hallgatók felsőoktatással kapcsolatos kérdéseikre. Az egyetem a 2024-es évben is jelen lesz a kiállításon, amelyre január 11. és 13. között kerül sor. 

Századik évfordulót ünnepeltek 

Jelentős év volt 2023 a PTE életében, hiszen száz évvel ezelőtt, 1923. október 14-én Pozsonyból Pécsre költözött az Erzsébet Tudományegyetem. Ezen évfordulóra már 2021-ben elkezdtek megemlékezni, amely az idei esztendőben tetőzött be. Számos programmal készült az egyetem, amelyekre sokan is voltak kíváncsiak.

Számos országból érkeznek a PTE-re 

Az egyetem tavaly is megtartotta a már hagyománnyá vált Nemzetközi Estet, amelyen a felsőoktatási intézmény sokszínűsége tárul az érdeklődők elé. A PTE-re a világ több mint száz országából érkeznek tanulni: sok kultúra gyűlik össze a városban, melyeket mindenképpen érdemes megismertetni és megismerni. A Nemzetközi Est mellett meg kell említenünk az International Seasons rendezvénysorozatot is, amelynek keretében városszerte több helyszínen szervezett az egyetem előadásokat, táncházakat és egyéb színes programokat, hogy Pécs lakossága is elmerülhessen a sokszínűségben. Ilyen alkalom volt például az Indonéz est is a Nappaliban, ahol az előadók énekeltek, táncoltak, és még az indonéziai gasztronómia rejtelmeibe is bevezették a közönséget.

 Hatalmas tömeg gyűlt össze a Széchenyi téren 

Július egy igen izgalmas hónap a leendő egyetemisták életében, hiszen ekkor derül ki, hogy felvették-e őket a kívánt egyetemre. Már évek óta, az ország több városában is partival várják a ponthatárok kihirdetését. Az esemény neve Pont Ott Parti, s ebből a PTE sem maradt ki. Július 26-án a Széchenyi téren az egyetem több programmal is igyekezett oldani a fiatal gólyák izgalmát. Kitelepültek a karok, Korda György és Balázs Klári adott koncertet, akik egy óra erejéig talán feledtették is a leendő egyetemistákkal a ponthatároktól való félelmet. 

Ismét megtapasztalhatták az egyetemi életérzést

Negyedik alkalommal rendezték meg az Irány a PTE Kultúrfeszt névre keresztelt eseményt, ahol a leendő gólyák és szüleik megtapasztalhatták, hogy milyen a Pécsi Tudományegyetem hallgatójának lenni. A 2023-as évben közel négyezren érkeztek az eseményre, amely egyébként egy pályaválasztási fesztivál, ahonnan rengeteg információval, tapasztalattal, és sok-sok élménnyel tértek haza a látogatók. 

Új stratégia, nagy célok 

Novemberben mutatta be átfogó fejlesztési stratégiáját a PTE, és ekkor jelentették be az intézmény 2023 és 2030 közötti időszakra kitűzött céljait. A stratégia az alábbi módon fogalmazza meg az egyetem jövőképét: „a PTE a jövőben regionális szinten vezető, országos szinten meghatározó, nemzetközi szinten mértékadó szereplővé kíván válni.” 

Kalapács alá kerültek 

2022-ben tartották meg először a PTE Aukció nevet viselő rendezvényt, ami nagy sikernek örvendett, így szinte kőbe volt vésve, hogy 2023 sem múlhat el ezen esemény nélkül. December 8-án harminchét fiatal művész negyvenöt alkotása került kalapács alá. A második alkalommal megrendezett aukció végül több mint három és fél millió forintos bevétellel zárult. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!