Egymást fedezik?

2024.01.06. 07:00

Kellemetlen év jön: bűnügyek miatt fájhat a Pécsi Mutyiháza vezetőinek a feje

Egymást igyekeznek fedezni a baloldali politikusok azokban a bűnügyi eljárásokban, amelyek kapcsán nyomozások indultak el, s bár a rendőrségi eljárások kimenetele kérdéses még, de még ha jogilag meg is úszhatják a dörzsölt, rendkívül vagyonos, balos ügyvédeik segítségével az bűnügyeket, a 2024-es esztendőben a politikai felelősséget mindenképpen vállalniuk kell.

Bóka Máté Ciprián

Lassan másfél éve nyomozást indíthatott a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség vesztegetés miatt a pécsi önkormányzatnál, mert a gyanú szerint valakik a pécsi bérlakások kiutalásáért több százezer forintot kérhettek el, de egyes információink szerint még a szexuális szolgáltatás kérése is felmerült. A jelenleg polgármester egy sajtótájékoztatóan kénytelen azt is beismerni, hogy a Pécsi Ellátó Központ és a Polgármesteri Hivatal egy-egy munkatársa kapcsán érdeklődtek élénken a nyomozók, akikről adatokat is kértek.

A Pécsi Mutyiháza: a te haverod az én haverom elve

Arról Péterffy viszont nem beszélt, hogy az egyikük az általa pozícióba beemelt Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármester referense volt, aki így rendkívül bizalmas pozíciót töltött be Péterffy belsős köreiben. A Nyőgéri-Péterffy duó ténykedése kapcsán aztán sorra láttak napvilágot a lakáskiutalási ügyek: Nyőgéri volt feleségének lakáskérelmét is jóváhagyta Péterffy Attila, Nyőgéri mostani feleségének üzlettársával is ez történt, miközben annak vállalkozása 15 millió forintos megbízást kapott az MSZP-től. (Jellemző, hogy a botrány kirobbanása után elkezdték eltakarítani a nyomokat és megszüntették a céget.) 

Arra is fény derült, hogy egy MSZP-s pécsi elnökségi tag, a Péterffyt támogató Mellár Tamás politikus segítője is juthatott lakáshoz, illetve a Pécsi Ellátó Központ volt vezetője is használt egy önkormányzati ingatlant egy új építésű belvárosi házban, amiben jogcím nélküli használóként lakott. A történtek után a városházát már Pécsi Mutyiházának kezdték el emlegetni a városban. 

Haverok, buli, lakások

Sajtóhírek szerint aztán már a Pécsi Ellátó Központ igazgatója sem tudta tovább tétlenül nézni azt, ami a lakáskiutalások körül zajlik és feljelentést tett, üggyel  miután megvizsgálta azokat a dokumentumokat, amik alapján egy pécsi család három tagja is önkormányzati lakáshoz jutott Péterffy Attila pécsi polgármester regnálása alatt. Az érintettek kapcsán Hencsei Zsolt korábbi jobbikos képviselő, a Tiszta Kezek Frakció tagja tett fel még kérdéseket a pécsi közgyűlésben, mert a tudomása szerint a családfő a népjóléti bizottság jobbikos elnökének, Fogarasi Gábornak a pártbeli ismerőse, a "pécsi Jobbik oszlopos tagja". 

405 millió eltűnt a számláról

Tavaly ősszel nyomozás indult amiatt is, hogy a baloldali vezetésű pécsi önkormányzat május végén inkasszált 405 millió forintot a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás bankszámlájáról, és azt nem is adta vissza. Péterffy ugyan azt állította, hogy nem volt jogszerűtlen az eljárás, ám ennek teljes mértékben ellentmond az a tény, hogy Pécs jegyzőjének a vizsgálata egyértelműen kiderítette, hogy jogszerűtlen volt az inkasszózás. Az ügyben nem kizárt, hogy a balhét a városházi beosztottakkal, a pénzügyesekkel akarják majd elvitetni azért, hogy megússzák a politikusok a felelősségre vonást. 

A remek MSZP-s üzlet haveroknak

A volt MSZP-s képviselő, Schmidt József ingatlanbecslésének segítségével cserélték el a belvároshoz közeli, rendkívül értékes helyen fekvő egykori Bőrklinika ingatlanát a város lakosságának ellenkezése és a szűk építési lehetőségek miatt kevésbé hasznosítható, így jóval kisebb értékű Mandulás kempingre. A kemping Péterffy Attila polgármester mögött álló, őt támogató MSZP-s pénzügyi elit birtokában volt hosszú ideig, de amikor a városházán kitalálták a cserét, vélhetően a botrány eltussolása miatt megszabadultak tőle, de így is kimutatható maradt a kapcsolat Péterffyvel. 

A történet érdekessége, hogy lapunk munkatársának feltáró cikksorozata adta meg a lökést ahhoz, hogy az ügyben feljelentést tegyen Körömi Attila. A volt momentumos a 2019-es kampányban még Péterffy támogatója volt, de látta a régi baloldaliak visszatérését Péterffy oldalán, ezért hátat fordított a társaságnak. A feljelentés nyomán a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendelt el nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az ügy vizsgálatát kijelölés alapján a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságán folytatják le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!