Látványosság

2024.01.15. 16:20

Már ezren nézték meg az adventben nyílt mézeskalácsfalut Geresdlakon

Decemberben adtuk hírül, hogy a 2023-as adventben is megnyitotta kapuit a megújult geresdlaki mézeskalács falu. Amint azt Habjánecz Tibor polgármester akkor is elmondta, a kiállításként látogatható különlegesség igen nagy népszerűségnek örvend.

Mohay Réka

Advent első vasárnapja óta eddig már több mint ezren látogatták meg a település kicsinyített, mézeskalácsból sült mását.

Az ezredik látogató létszámot január 15-én, hétfő délelőtt lépték át, mégpedig a babarci óvoda csoportja. Az emlékezetes mérföldkő tiszteletére a gyerekeket és óvónőiket ajándékkal várta a polgármester: nagy édesség csomagot, illetve az ezredik látogatást jelző oklevéllel jutalmazták a vendégeket.

– Az óvodások figyelmét rögtön felkeltette a mézeskalács épületek fűszeres illata, majd olyan jól érezték magukat, hogy alig akartak eljönni 

– számolt be a látogatásról Habjánecz Tibor, aki hozzátette, az égőkkel kivilágított, a különleges építményegyüttes egész évben gondoskodik az időtlen karácsonyi hangulatról Geresdlakon.

– Egész évben, immár tizenötödik éve népszerű a mézeskalács falu, a csoportok bejelentkezés alapján tekinthetik meg a látványosságot. Szerte az országból érkeznek, gyakran külön buszokkal, hogy megcsodálják a geresdlakiak által készített édes csodát

 – mondta portálunknak a polgármester.

A látogatók mindemellett egy további különleges kiállítással is találkozhatnak a közösségi házban. Egy lelkes geresdlaki születésű gyűjtő, Varga Viktor jóvoltából egy egész páratlan gyertya-kollekciót is megcsodálhatnak a településre érkezők. Varga Viktor világszerte számos helyszínen beszerzett viasz-különlegességekből álló gyűjteményt a településnek adományozta, ahol családja a mai napig él.

A gyűjteményben számos szakrális témájú alkotás található, viaszból formázott nyitott könyveket, Bibliát mintáztak az alkotók, melyekbe díszes kézírással helyeztek el szentírási idézeteket, imádságokat, vers-részleteket, sőt, egyikük a boldog élet receptjét is megfogalmazta. Sok közülük a német nyelvterületről származik, kapcsolódva ezáltal Geresdlak sváb hagyományaihoz. A polgármester elmondta, jelenleg a mézeskalácsfaluval egy helyiségben látható ez a kiállítás, a jövőben viszont tervezik további kiállítóterek létrehozását, így elképzelhető, hogy saját helyszínre költözik majd a különleges gyűjtemény a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!