Gréczy a Ferencesekben

2024.01.24. 17:30

Térfoglalásba kezdett a pécsi baloldalon a Gyurcsány-párt

Az MSZP-sek úgy irányítják Pécset, hogy közben a helyi baloldali választók döntően a DK mögé sorakoznak fel. A Gyurcsány-párt azonban helyben híján van a megfelelő képességű kádereknek. A DK elnöke még Gréczy Zsoltot is Pécsre küldte, aki ideiglenesen a Ferencesek utcájában állomásozik.

Balikó Gergely

Fotó: Laufer László

Hírportálunk Barkóczi Csaba, a Fidesz önkormányzati képviselőjének segítségével igyekszik kibogozni a baloldal belső küzdelmeit. A nemzeti oldal politikusa azzal kezdte, hogy a MSZP támogatottsága országosan megreccsent, ezzel párhuzamosan – mutatott rá – a szocialisták Pécsett is folyamatosan erodálódnak. „Egyes felmérések 1 százalék alá mérik országosan az MSZP-t. Trendszerűnek mondható, hogy a szocialisták önállóan már a Parlamentbe se jutnának be, hanem azért küzdenek, hogy a minimális 1 százalékos állami támogatást el tudják érni”, fogalmazott a kormánypárti képviselő.

Fotó: Laufer László

Barkóczi Csaba úgy látja: hiába van az MSZP-nek Pécsett erős beágyazottsága, a trendek a baranyai vármegyeszékhelyen is érződnek, tehát önállóan be sem jutnának a pécsi közgyűlésbe. Ehhez képest a baloldali összefogás révén az MSZP vezeti a várost – emelte ki.

„Akik régen Toller László és az MSZP törzsszavazói voltak, azok a helyi baloldali szavazók ma inkább Gyurcsány Ferencre és a DK-ra tekintenek”, összegzett a jobboldali képviselő. Egyúttal hangsúlyozta: miközben a DK-nak országosan is és Pécsett is a baloldali táboron belül döntő a támogatottsága, a baranyai megyeszékhelyen nincsenek megfelelő politikai tapasztalattal és képességekkel rendelkező karakteres szereplői.

A párt helyi vezetője, Kunszt Márta Barkóczi szavai szerint „már nem felívelő pályaképet mutat”, Zag Gábor alpolgármester pedig elveszik a városvezetésben, nem tud és nem is akar kilépni Péterffy árnyékából, egyedül Bognár Szilvia, aki markáns politikus lehetett volna, de őt a szocialisták sikeresen „leválasztották” a DK-ról. Bognár Szilvia – folytatta – így már egy független, alternatív, sokkal inkább liberális politikát képvisel, egy teljesen új közgyűlési formáció, a Tiszta Kezek Frakciója keretében, amelyben szintén kiugrott baloldaliak a partnerei.

A feszültség abból adódik Barkóczi megfogalmazása szerint, hogy miközben az MSZP-nek nincs már támogatottsága, de van gazdasági holdudvara és Pécs közösségi életében a DK-soknál rutinosabban mozgó emberei, addig a Gyurcsány-pártnak van ugyan támogatottsága, de nincsenek megfelelő káderei és kellően nagy hátországa helyben, akikkel egy várost vezetni tudnának.

Barkóczi úgy fogalmazott: 

ezért olyan helyzet alakult ki, hogy a DK vezetője feltételeket tud diktálni a polgármesternek, ha keményebben szeretnék fogalmazni, akkor zsarolni tudja Péterffyt. Annak, hogy Gyurcsány Ferenc támogassa Péterffyt, az volt a feltétele, hogy a baloldal által nyerhetőbbnek ítélt pécsi körzetek döntő többségében olyan jelöltek állhatnak majd startvonalhoz, akik egy esetleges baloldali koalíciós felbomlást követően a DK érdekeit fogják képviselni

 – világította meg a nemzeti oldal politikusa.

Barkóczi megjegyezte azt is, hogy ezen felül a DK-nak eddig is voltak kísérletei arra, hogy a szocialisták közül átcsábítsanak magukhoz helyi politikusokat. A párt megalakulásakor Sík László Lajos volt terítéken, az utóbbi években pedig Schmuck Rolandot szerette volna az MSZP-ből „áthúzni” magához a DK – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy milyen jelentőséggel bír, hogy a Demokratikus Koalíció pécsi irodájára Gréczy Zsolt, Gyurcsány Ferenc jobbkezének nevét írták ki, Barkóczi Csaba úgy felelt: 

Gréczy Zsoltnak semmi köze nincs Pécshez, és nem a mi ízlésvilágunkat tükrözi, és ezzel mindent elmondtam.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!