Praktikák

2024.02.24. 15:00

A húsvéti készülődéskor, sütés-főzés közben is kerülni kell a pazarlást

A húsvéti termékek már megjelentek az üzletekben, kezdődik a készülődés az ünnepre. Ahogy karácsonykor, úgy húsvétkor is nagyobb az élelmiszerpazarlás veszélye - ennek elkerülésére a Maradék nélkül program javasol praktikákat.

Wald Kata

A menü megtervezésekor először nézzünk körül a kamrában, illetve fagyasztóban - az ott talált alapanyagok kiindulópontként szolgálhatnak. A minőségmegőrzési idővel rendelkező alapanyagok, mint például a száraz tészta, a liszt vagy a cukor a lejárati időt követően is biztonsággal fogyaszthatók. Ugyanakkor a fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszerek, mint például a tejtermékek, vagy húsfélék esetében nem érdemes kísérletezni, mert a lejárati idő után megbetegedést okozhatnak.

Ha bizonytalan, hogy hány fős vendégseregre számíthatunk, akkor érdemes tartós, jól tárolható falatokkal készülni, amelyek például a locsolkodás után is biztonsággal elfogyaszthatók. Ilyenek például a pogácsa, a sajtos tallér vagy a linzer.

- Az élelmiszerpazarlás elkerülhető úgy is, ha családi batyus húsvétot szervezünk, amire mindenki készül valamilyen étellel, vagy süteménnyel - érdemes már ilyenkor, hetekkel az ünnepek előtt beosztani, hogy ki, mit vigyen. A maradékot ugyanebben a szemléletben elcsomagolhatjuk a vendégeknek útravalóként, így mindenkinek jut egy kicsi otthonra is a közös élményből - javasolja a Maradék nélkül program. 

Az ünnepi készülődéshez való bevásárláshoz pedig vigyünk bevásárlólistát, és tartsuk is magunkat hozzá, így elkerülhetjük a felesleges költekezést. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!