Bama.hu videó

2024.02.05. 11:30

Aki korán kelt, az egy PzH 2000-est lelt a pécsi vásárban (galéria, videó)

Nagy volt a nyüzsgés a pécsi vásártér mellett hétfő kora reggel. A munkába indulók már a távolból észlelhettek egy óriási tüzérségi eszközt és egy hatalmas feliratot, amelyek csábítóan hívogattak azzal, hogy épp katonai toborzás zajlik a helyszínen.

Czeczon Emese

Fotó: Laufer László

Az elmúlt hetekben több nagyobb városban fellelhető volt az a PzH2000-es, amely hétfőn Pécsen reggel hat órától egészen este hét óráig parkol a pécsi Megyeri út és a Móra Ferenc utca sarkán. Emellett egy Gidrán harcjárművet csodálhattak meg az arra járók, illetve egy hatalmas sátor alatt érdeklődhettek ezekről az eszközökről.  

– A tatai tüzérosztály megújuló tüzérségébe toborzunk embereket, és ennek az egyik állomása Pécs 

– mesélte lapunknak Lele Gergő hadnagy, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály szakaszparancsnoka. – Az öt fő által kezelt Panzerhaubitze 2000 (PzH) napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze, amely főleg arra szolgál, hogy a manővererők a harcát támogassa.  

Mint megtudtuk, a Magyar Honvédség kiemelkedő ajánlattal várja az erre jelentkezőket. Az előbb említett önjáró löveg leendő kezelőszemélyzete bruttó 737 ezer forintos illetménnyel kezdheti meg katonai pályáját Tatán albérlettámogatással, cafeterival, ingyenes laktanya-elhelyezéssel, napi háromszori étkezéssel. Viszont, ami még fontosabb, hogy egy nagyon jó, támogató közösséghez csatlakoznak a vállalkozó szellemű fiatalok.  

A képzés során lehetőség nyílik arra, hogy mentálisan és fizikálisan is többé váljanak a jelentkezők, és nem mellesleg a szakmájukban is ki tudnak teljesedni. Ha egy induló kalandra van valakinek szüksége, akkor arra is tökéletes választás, de ha egy életpályát akarnak bejárni, akkor szintén jó helyen kopogtatnak.  

– Február 9-ig van idő jelentkezni, és az első bevonultatás február 12-én fog megkezdődni - részletezte a hadnagy. 

– A tíz hetes alapkiképzés szakkiképzéssel folytatódik. Természetesen van lehetőség ezt az önjáró löveget kezelni, de egyéb más szakbeosztás is nyitva áll. A kiképzés során monitorozzuk a katonák teljesítményét, és azt, hogy leginkább mire alkalmasak, ugyanakkor figyelembe vesszük, hogy mely beosztással szimpatizálnak.

Aki szeretne részt venni a magyar tüzérség megújításában, keresse fel országszerte bármelyik toborzóirodát vagy az iranyasereg.hu oldalt.    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!