Nincs cáfolat

2024.02.03. 11:30

Híreink szerint kirúgással fenyegethették az önkormányzati cég dolgozóit

A városvezetés addig ritkította a pécsi buszjáratokat, hogy a törvény által előírt elégséges szolgáltatás biztosítása gyakorlatilag azt is jelentette, hogy szinte észrevétlen maradt a pécsi Tüke Busznál meghirdetett kétnapos sztrájk első, vasárnapi munkabeszüntetése.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Tavaly novemberben a cég közel 100 buszvezetőjét tömörítő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) 25 százalékos béremelést kért, de az MSZP–DK-s városirányítók által kinevezett baloldali cégvezetés – köztük a MSZP volt városi elnöke – ezt nem vette komolyan, leginkább ki akart bújni az egyeztetések alól. A 25 százalékos béremelést a városvezetők baráti szervezete, az MSZP-sek volt képviselőjelöltje, Hofekker Ferenc által vezetett Független Demokratikus Szakszervezet nem támogatta, ahogyan a munkabeszüntetésnek is szándékosan tettek keresztbe Raposa Gábor, a SZAKSZ helyi vezetője szerint.

A sztrájk kapcsán a dolgozók attól tartottak, hogy kirúgja őket a pécsi önkormányzat. Ezzel kapcsolatban lapunk megírta, hogy bizonyítani ugyan nem tudjuk, de Dobi István a közösségi oldalán a fenyegetés forrását is megjelölte.

Dobi azt mondta, hogy „van a Tüke Busznál egy szakszervezet, aki pár év alatt elveszítette szakszervezeti tagságának kétharmadát és ezzel a SZAKSZ taglétszámának már a felét sem éri el és ennek a szakszervezetnek a képviselője benneteket azzal riogat, hogy a munkáltató a sztrájkban résztvevő autóbusz-vezetőket ki fogja rúgni!”

A pécsi önkormányzat cáfolat, vagy a dolgozók megnyugtatása helyett a héten kötözködésbe kezdett, ugyanakkor egyáltalán nem tagadta Dobi állításának hátterét, miszerint a baloldali cégvezetés és az önkormányzat valóban kirúgásokat hajtana végre a sztrájkolók között. Azt sem tagadták, hogy Hofekker ezzel riogatta volna a dolgozókat.
A munkabeszüntetés akadályoztatásában az FDSZ nagy segítséget jelentett az MSZP volt városi elnökét is igazgatóságában sorai között tudó Tüke Busznak, és a baloldali önkormányzatnak. Az önkormányzat egyébként néhány százalékos emelést nem hajlandó megadni a sofőröknek, de a Péterffy által a cég élére kinevezett baloldali ismerősének, Skutnik Tibornak azonnal 200 százalékkal emelték meg prémiummal együtt a bérét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!