Dömping

2024.02.21. 11:00

Ismét baranyai rekordot döntött a feljegyzett rétisasok száma

Újabb vármegyei rekordot döntött a feljegyzett rétisasok száma, ennyi sas korábban még nem fordult elő Baranyában – derült ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös tájékoztatásából.

Balikó Gergely

Forrás: Shutterstock

Fotó: Vladimir Kogan Michael

A két szervezet közlése szerint idén már huszonegyedik alkalommal került sor a téli sasszámlálásra, a hagyományokhoz híven ismét az egész Kárpát-medencére kiterjedően. Önkénteseik január 12-15. között Baranyában is bekapcsolódtak a programba.

A terepbejárások során sikerült jó vármegyei lefedettséget elérnünk. A bejárt útvonalak érintették a legfontosabb téli gyülekezőhelyeket. Hála a kedvező időjárásnak, a látási viszonyok is kiválóak voltak, így minden eddiginél több madarat sikerült megfigyelniük. Természetesen a távcsöveik elé került egyéb ragadozó madarak adatait is feljegyezték.

Az eredményekről közölték, hogy a számlálás során 80 rétisast, 405 egerészölyvet, 58 vörös vércsét, 26 kékes rétihéját, 17 karvalyt, 7 vörös kányát, 2 héját és 5 barna rétihéját láttak. Az adatokat színesítette 6 réti fülesbagoly, 2 erdei fülesbagoly és 2 kuvik is.

A feljegyzett rétisasok száma újabb vármegyei rekordot jelent, ennyi sas korábban még nem fordult elő. A legtöbb példány a Duna keleti oldalán, a Mohács-szigeten (24 példány) és a csertői halastavon (21 példány) tartózkodott.

A rétisas a legnagyobb európai sas. Kontinensünk állománya élőhelyeinek elvesztése és a mérgezések miatt az 1970-es években kritikus pontot ért el. Hazai populációja azóta folyamatosan nő. A rétisas a zavarásra és a környezet állapotára érzékeny faj, védelme ezért a magyar természetvédelem kiemelt feladata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!