Végkiárusítás Kozármislenyben

2024.02.27. 14:01

Korábban a jövőbeli beruházók miatt vették, Bíró Károlyék most eladnák

Csaknem 57 ezer négyzetméter városi tulajdonú ingatlant hónapok óta hirdet eladásra a kozármislenyi önkormányzat az általa fenntartott „közéleti lapban”. A pénzügyi bizottság előző ciklusbeli elnöke szerint ezzel a Bíró Károly vezette testület kiárusítja a Péccsel szomszédos kisváros jövőjét.

Balikó Gergely

A mislenyi önkormányzat lapjában januárban és februárban is kilenc, összesen 58600 négyzetméternyi városi tulajdonú ingatlant hirdettek meg. Van köztük csaknem 19 ezer négyzetméteres gazdasági és majdnem 25 ezer négyzetméteres „külső ipari terület”, több építési telek, valamint egy 146 négyzetméteres egykori bankfiók is.

Kozármisleny, Bíró Károly
Bíró Károly vezette testület kiárusítja Kozármisleny jövőjét
Fotó: Löffler Péter

Minderre Pohl Imre egykori kozármislenyi önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság előző ciklusbeli elnöke hívta fel lapunk figyelmét, egyúttal kiemelte: rettentően aggályosnak tartja az eladási szándékot.

Mint kifejtette, Völgyesi Gyula polgármesterségének első ciklusától kezdve 2014-ig az egész testület arra törekedett, hogy a település fejlődését tartalékok, köztük pénz- és ingatlantartalékok képzésével segítsék elő. Így került a most meghirdetett ingatlanok jelentős része az önkormányzat tulajdonába. Amikor 2014 után elindult a mislenyi építési-boom, ezeket a szinte kész telkeket adták el a városba letelepedni vágyók számára. Ebből pedig már a Bíró Károly vezette önkormányzatnak komoly bevételei származtak – tette hozzá Pohl Imre.

A korábbi pénzügyi bizottsági elnök szerint ezután főként az ő javaslatukra, rábeszélésükre kezdett el a város külső ipari területeket vásárolni azzal a céllal, hogy az ott kialakítandó ipari parkba települő cégek iparűzési-adó bevételiből tudjon tovább fejlődni Kozármisleny.

Pohl Imre közölte: meglepetésként érte, hogy az önkormányzat most ezeket a területeket el akarja adni. Úgy látja: a jelenlegi polgármester nem abban gondolkodik, hogy cégeket csábítson a városba, hanem abban, hogy ezeket a területeket eladja és az abból származó bevételt „felélje”.

A korábbi pénzügyi bizottsági elnök úgy látja: Bíró Károly alkalmatlanságát bizonyítja azzal, hogy két ciklus alatt sem sikerült jelentős cégeket hoznia Kozármislenybe. Ráadásul most, hogy ez lehetséges lenne, nem lesz telek, ahova a beruházók települhetnének – mutatott rá Pohl Imre, aki a részleteket nem kívánt elárulni minderről.

A Dunántúli Napló azonban más forrásból megtudta, hogy négy-öt nagyobb beruházást megvalósítani kívánó külföldi cég komolyan gondolkodik a Péccsel szomszédos kisvárosban.

Pohl Imre azon véleményének is hangot adott, hogy Kozármislenynek másik polgármesterre lenne szüksége a fejlődése érdekében.

A polgármester ellenzékeként számon tartott Farkas Róbert független önkormányzati képviselő, akit – feltehetően politikai okokból - a városvezetés február elején hívott vissza a pénzügyi,- településfejlesztési- és sport bizottságából rámutatott: Kozármisleny idei költségvetésében szerepel, hogy 140 millió forint értékben kell eladnia ingatlant a városnak ahhoz, hogy a büdzsé megvalósulhasson.

Vádlott lett a polgármester

Lapunk nemrég számolt be róla, hogy a Pécsi Járási Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot Kozármisleny polgármestere, Biró Károly ellen a Pécsi Járásbíróságra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!