Kisgyermekes családokat keresnek fel

2024.02.07. 15:20

Újra pécsi egyetemisták népszerűsítik a Drávaszögben a magyar nyelvű iskolákat

Öt év - a koronavírus-járvány okozta – szünet után újraindítja a kisgyermeket nevelő horvátországi magyarok körében a magyar iskola választását ösztönző kampányát a Kárpát-medence magyar fiatalságát a szülőföldön történő boldogulásban segítő Kosztolányi Dezső Céltársulás – jelentette be a szervezet elnöke szerdán Pécsett.

Balikó Gergely

Kedves Richárd, a szervezet elnöke sajtótájékoztatón felidézte: a céltársulás 2015 óta minden évben ellátogatott az érintett drávaszögi településekre, ahol az óvodáskorú gyermekeket nevelő magyar szülők részére egy 14 pontos fogalmazványt is tartalmazó ajándékcsomagot adtak át arról, hogy miért érdemes magyar oktatási intézményt választaniuk Horvátországban.

Értékelése szerint a kezdeményezésük sikerét jól mutatja, hogy ez idáig több 350 magyar családot, gyermekeket és szüleiket sikerült megszólítaniuk.

Kedves Richárd kiemelte, hogy kezdeményezésükhöz a Baranya Vármegyei Önkormányzattól sikerült támogatást nyerniük, annak elnöke, Őri László saját keretéből biztosított forrásokat erre a célra. A céltársulás elnöke egyúttal hangsúlyozta: személyes felelősségüknek érzik, hogy a horvátországi magyaroknak segítsenek megőrizni az anyanyelvüket.

Matheovits László, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke kifejtette: fontosnak tartja, hogy a Horvátországban élő több mint 10 ezer magyar érezze Magyarország és azon belül Baranya vármegye támogatását.

A kezdeményezés részleteiről azt mondta:

 idén pécsi egyetemisták kilenc horvátországi településre visznek jobbára jelképes támogatást, amellyel a magyar nyelvű oktatást választását népszerűsítik. Céljuk, hogy megmaradjanak Laskó, Eszék és Vörösmart magyar nyelvű iskolaközpontjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!