Felelős választás

2024.02.04. 20:00

Vármegyénkben több mint 70 általános iskola van, nyílt napra hívják a leendő elsősöket

A legtöbb baranyai általános iskola nyílt napokkal várja a leendő elsősöket és szüleiket ebben az időszakban. Ezeket végigjárva kell meghozni lassan a döntést.

Egy gyermek életének meghatározó állomása az általános iskola. Az itt töltött nyolc év alatt gyermekből tinédzser, kamasz válik. Személyisége, érdeklődési köre elkezd kialakulni, s megismerkedik az első igazi barátokkal is. Épp ezért nem mindegy, hogy milyen iskolába jár a gyermek. 

A tanév rendje alapján az általános iskola első évfolyamára a tanköteles tanulókat 2024. április 18-19-én kell beíratni. Azoknak az óvodás gyerekeknek, akik számára az Oktatási Hivatal jóváhagyja az egy év halasztást, csak a következő tanévben kell elkezdeniük az iskolát, ám a többiek, akik a 6 évet augusztus 31-ig betöltik szeptemberben elsősök lesznek.

NB Elsősök (20 of 29)
Fotó: Nagy Balázs

Az általános iskola-választék vármegyénkben jelentős, több mint 70 intézmény található Baranyában. Ezért is gondolkodik sok szülő, hogy milyen szempontok figyelembevételével célszerű kiválasztani a megfelelő iskolát.

Kislányunk szeret sportolni, nagy a mozgásigénye. Szeretnénk olyan iskolába íratni, ahol ezt kielégítik. Az se lenne rossz, ha már az általános iskolában több nyelvvel megismerkedne, ez is a szempontjaink között szerepel. Az biztos, hogy nehéz lesz eldönteni – fogalmazott egy általunk megkérdezett pécsi édesanya.

NB Elsősök (10 of 13)
Fotó: Nagy Balázs

A baranyai iskolákban is ezekben a hetekben tartják a nyílt napokat, előkészítőket. Több helyen nem csak a szülőket várják, hanem a gyerekeket is, hogy testközelből ismerjék meg jövendőbeli tanítóikat. A Pécsi ANK 1. Számú Általános Iskolájában például január 26-tól egészen március 18-ig tartanak programokat. Az intézményben a következő tanévben 3 első osztály is indul. Kettő két tanítási nyelvű angol, és egy német nemzetiségi. A Pécsi Bártfa utcai Általános Iskolában is tartanak iskola előkészítő foglalkozásokat. Februárban farsangi és idegen nyelvi foglalkozás, márciusban tavaszváró foglalkozás és nyílt nap is lesz, melyekre várják az ovisokat és szüleiket. A PTE 1. sz. Gyakorló Általános Iskolájában február 7-én lesz az iskolanyitogató, amikor a gyerekeket többek között robotika foglalkozással várják, ebben az intézményben is 3 első osztály fog kezdeni szeptemberben.


Minden iskolában elsőbbséget élveznek a közelben lakók

Az iskolaválasztás előtt álló szülőknek fontos tudniuk, hogy melyik a gyermek körzetes általános iskolája. Ugyanis minden általános iskolába elsősorban azokat a gyerekeket veszik fel, akiknek az állandó lakcíme az iskola körzetében van, valamint ez megegyezik legalább az egyik szülő vagy törvényes gondviselő lakcímével. Ha valaki nem tudja, melyik a körzetes általános iskola, erre az Oktatási Hivatal honlapján lehet rákeresni a jelentkező  címének megadásával. Abban az esetben, ha a családnak nem szimpatikus a körzetes iskola, természetesen beírathatja a gyermeket másikba, ám oda csak akkor veszik fel, ha a körzetesek felvétele után maradnak üres helyek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!