Hűtlen kezelés

2024.03.22. 07:00

Nem ment el a bíróságra a bűncselekményekkel vádolt polgármester

Csütörtökön kellett volna bíróság elé állnia a mislenyi polgármesternek. Biró Károly ellen ugyanis nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt indult eljárás, a polgármester azonban nem jelent meg a büntetőügyének tárgyalásán.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A Pécsi Járásbíróságon csütörtökön tartották volna meg Biró Károly, Kozármisleny polgármestere büntetőügye előkészítő tárgyalását, miután a városvezető ellen az ügyészség vádat emelt. A Pécsi Járásbíróságra azonban a vádlott nem érkezett meg, állítólag orvosi kezelésre hivatkozva mentette ki magát. Csakhogy szerdán délben még tanúk látták, ahogy az egyik nevezetes kozármislenyi vendéglátóhely teraszán integet, másokkal kedélyesen beszélget, és erről felvételeket is készítettek, amik közül egyet Farkas Róbert önkormányzati képviselő is megosztott a közösségi oldalán. Íme:  

Biró Károly kozármislenyi vádlott polgármester
Biró Károly vádlott az utcán, a bíróságra nem ment el

Egyelőre nem tűztek ki tárgyalási napot, nem tudni, hogy vizsgálják-e a polgármester kimentésének alaposságát, illetve az ügyészség a felvételek kapcsán esetlegesen az orvosi felelősséget is firtatja-e. Többek szerint ugyanis mindez csak időhúzás volt, hogy a választásokig ne történjen érdemi lépés a büntetőügyben, de pusztán a véletlenek szeszélyes játéka is lehetett, hogy a tárgyalásra nem tudott elmenni.

Ez a vád Biró ellen

Mint közismert, az ügyészség a nyomozása során azt állapította meg, hogy Biró Károly az önkormányzati hivatal nevében 2014-ben két biztosítást is kötött, de egyikről sem döntött az önkormányzat, a képviselők pedig csak elvileg az egyikről tudhattak. Az egyik esetében a vádlott a biztosításhoz szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben arról nyilatkozott, hogyha 2019-ben nem választanák újra, akkor a végkielégítést ezzel biztosítja. Mivel újjáválasztották, ez okafogyottá vált, de a másik, szintén 2019-ben lejárt szerződés alapján 1,5 milliót saját számlájára utaltatott  – derült ki a Pécsi Törvényszék közléséből.

A vádirat szerint azért, hogy az ügyletet később legalizálja, utólag rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze, ahol jutalmat állapítottak meg a részére, éppen akkora összegben, mint ami az életbiztosítás volt. Mindezeken kívül 2015-2019 között Biró az önkormányzat bankszámlájához tartozó bankkártyával is rendelkezett, de miután vizsgálat indult, szintén utólag, 2020 elején írt alá polgármesteri utasítást a bankkártyák használatával kapcsolatban, melyben a vádlott hivatali hatáskörével visszaélve, utólag, hamisan foglalt közokiratba lényeges tényeket.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!