Egy nyárfa száraz ágán lógott

2024.03.03. 11:00

Horror, ahogy rátaláltak a nemes baranyai ragadozóra

Szentdénes határában egy nyárfa száraz ágán fennakadt vörös kánya tetemére bukkantak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület baranyai önkéntesei még február 19-én – számolt be a különös madárpusztulásról a napokban az egyesület.

Balikó Gergely

Forrás: Wikipedia

Ismertetésük szerint a madár valószínűleg a fa felett repülve került olyan állapotba, hogy lezuhant, és a száraz ág átfúródott a szárnyán. Ilyen esetekben felmerül a lelövés vagy a mérgezés gyanúja, ezért a tetem bevizsgálhatósága érdekében annak leszedése mellett döntöttek a szakemberek.

Mint részletezték, a kiszáradófélben lévő fa állapota miatt a feladat nem volt veszélytelen, de a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrének segítségével sikerült lehozniuk a madarat. A tetemet – folytatták - még aznap eljuttatták a kányavédelmi program budapesti koordinátorához, aki gondoskodott annak bevizsgáltatásáról. Az eredményre valószínűleg még jó ideig várni kell – jelezte az egyesület.

Beszámoltak arról is, hogy a mérgezés gyanúja miatt néhány nap múlva a célra speciálisan kiképzett keresőkutyákkal átvizsgálták a területet, azonban újabb elhullott madarat vagy csalétket nem találtak.

Az egyesület szerint elképzelhető, hogy a pocokgradáció miatti mérgezések során elpusztult tetemeket fogyasztotta el a kánya, és a szervezetében akkumulálódott méreg okozhatta a vesztét. Erre vonatkozóan bizonyosságot azonban csak a laboratóriumi vizsgálat adhat – mutattak rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!