Bama.hu videó

2024.04.13. 20:00

Szemetes és romos Memi pasa egykor pompás török fürdője (videó)

Bár Baranyában számos értéket romboltak le a török korban, „cserébe” épült több különleges és ma már ritkaságnak számító török épület. Ilyen Memi pasa fürdője Pécsen, melynek maradványaira a ‘70-es években bukkantak rá, mára azonban sajnos ez is méltatlan sorsra jutott, szemét és üres italos üvegek díszítik az omladozó helyszínt.

Mohay Réka

Fotó: Mohay Réka

Pécs egyetlen épen maradt törökfürdője, avagy hammamja Memi pasáé, ám az állapota sajnos egyre romlik. A mai Ferencesek utcájában álló emlék helyszínére érkezve a legszembeötlőbb problémának a megrongálódott padlózat bizonyul. A fürdő alját fedő kövezet felrepedezett, főleg az előcsarnokban, néhol pedig hiányzik egy-egy kő, máshol gaz tarkítja.

Memi pasa fürdője
Memi pasa fürdője
Fotó: Mohay Réka

Az egykori ülőalkalmatosságok is hasonlóan szomorkás látványt nyújtanak, az őket tartó téglák mindenhol omlásnak indultak, eltöredeztek, csakúgy mint az ülőkék egyes fedőlapjai.

A romlásnak indult, méltatlanul elhanyagolt helyszín sorsát azonban további hatások is árnyalják. Az előcsarnokban álló egykor díszes csorgókútba szemeteket dobáltak a kulturális örökség iránt kevésbé fogékony polgárok. Chips zacskó, üres üdítős dobozok fogadtak aktuálisan, de a fürdő egyik sarkában kiürült vodkás üveggel is találkoztunk, a nyilvános illemhelyként való használatot inkább nem részleteznénk.

Párhuzamként érdemes itt említeni a római Torre Argentina teret, mely ókori emlékei mellett Julius Caesar meggyilkolásának helyszíneként ismert. Ezt tavaly állítottak helyre, kiállítótérré téve, információs táblákkal, néhány régészeti leletet kiállítva látogatható, de a méltatlan látogatóktól kerítés és őr védi. Memi pasa fürdőjét is érdemes lenne hasonló módon megőrizni és bemutatni az utókornak. A helyszín 1993-ban törökországi kerámia kiállításnak is helyt adott, kisebb alkalmi tárlatoknak akár ma is otthonává válhatna.

Már a múlté Memi pasa fürdőjének pompája

Memi pasa fürdője a 16. század vége táján épült, leírásában Evlija Cselebi török utazó, történetíró is megemlékezett róla, sőt, még szerelmes-erotikus hangvételű rövid verset is írt az itt sütkérező, ragyogó bőrű ifjú látogatókról. 

A helyszín ugyanis mindkét nem által használható volt, ugyanakkor egymástól szigorúan elválasztva fürdőzhettek a férfiak és a nők. 
A régészeti feltárások alapján padlófűtés működött a helyszínen, de az elhanyagolt fürdő ma már aligha emlékeztet régi pompájára, sokkal inkább a város pusztuló műemlékeinek sorát folytatja.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!