Bama.hu videó

2024.03.16. 20:00

Egyelőre csak graffitik jelentek meg az épület köré emelt kordonon – van-e még remény? (videó)

Az omlásveszély miatt kordonok foglalják el a Mária utca és a Szent Mór utca sarkát. A régi Bóbita épülete ugyanis már ilyen szinten veszélyt jelent a járókelőkre. A város egyik szégyenfoltjává vált egykor virágzó helyszínt takaró paravánokon mára már a graffitik is megjelentek. Utánajártunk, mi várhat az épületre a jövőben.

Mohay Réka

Mint korábban megírtuk, a Bóbita régi épületének omladozó falait körülvevő kényszermeg­oldás a parkolást és a közlekedést is nagyban megnehezíti, a kordonok ugyanis a Szent Mór és a Mária utcában is nagy helyet vesznek el a közlekedőtől, nem beszélve a belvárosban éktelenkedő látványról, melyet most már friss graffitik is „ékesítenek”. 

Régi bóbita
A régi bóbita épülete nem a legjobb állapotában díszeleg. 
Fotó: Löffler Péter

Arról is beszámoltunk, Kővári János több szakértő bevonásával mérette fel a lehetséges felújítási lehetőségeket. Születtek olyan ötletek, melyek szerint zenei központ, vagy éppen népzenészek, néptáncosok otthonává válhatna az egykori Bóbita bábszínház épülete.

Szó volt pályázati lehetőségekről, melyek érdekében a városvezetésnek is lépnie kellene.

Mint azt a napokban Kővári Jánostól megtudtuk, a kezdeményezése nyomán szakértők, építészek közreműködésével részletes költségvetési tervek készültek, több változatban is, attól függően, milyen funkciót kapna az épület. Mint arról korábban beszámoltunk, a költségek hozzávetőlegesen legalább 1,5 milliárd forintra rúgnának, annyira rossz állapotba került már a parlagon heverő épület. 

Kővári arról tájékoztatott, az összefogásnak köszönhetően a felújítás lehetősége bekerült az önkormányzat TOP Plusz pályázati listájára, számos egyéb terv között. Azóta azonban nem nyílt lehetőség a pályázat konkrét benyújtására, ez várhatóan nyár vége, ősz eleje táján lesz aktuális, így a várt felújítás lehetősége kapcsán is ekkor derülnek ki újabb információk.

Nem szabad hagynunk, hogy elvesszen a régi Bóbita épülete

Az idei önkormányzati választásokon a pécsi jobboldal belvárosi képviselőjeként Marsalkó Péter fotóművész indul, aki már csak műterme közelsége okán is nap mint nap szembesül a szomorú látvánnyal.

– Felmerült bennem a gyanú, hogy a régi Bóbita a bőrklinikához hasonló sorsra juthat. Látható volt az eddigi módszer, hogy egy-egy ingatlan állapotát addig hagyták leromlani, amíg végül 100-200 millió forintért kiárusítják. Félő, hogy a Bóbita helyén sem kizárt, hogy például lakópark épüljön. Azonban egy fontos dolgot hangsúlyoznék még ezzel kapcsolatban: nekünk, belvárosiaknak, pécsi embereknek is aktívan ki kell állnunk az értékes épület mellett, nem szabad hagyni, hogy elvesszen! Sokféle funkciót betölthetne a felújítást követően, de azt gondolom, a legfontosabb az lenne, ha a jövőt, azaz a gyerekeket szolgálná. Lehet zenei, művészeti központ, a lényeg, hogy a jövő generációi kaphatnának helyet itt; ez méltó lenne történelméhez és belvárosi lokációjához egyaránt 

– fogalmazott Marsalkó Péter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!