Újabb okoszebrák épülnek

2024.04.07. 07:00

Mohácson öt gyalogátkelőt szerelnek fel korszerű eszközökkel

Amint arról beszámoltunk, az önkormányzat arra kérte a mohácsiakat, mondják el, hol javasolják okoszebrák építését a városban. Időközben a képviselő-testület döntött arról, hogy öt ilyen létesítményt alakítanak ki, várhatóan összesen bruttó 17,5 millió forintból, Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere pedig bejelentette, hol épülnek meg az átkelők.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Penovác Károly

A Kossuth Lajos utcában tavaly november óta okos­zebra segíti a biztonságos átkelést az úttesten, ami a tapasztalatok szerint be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Egy olyan közlekedésbiztonsági rendszerről van szó, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED-prizmák segítségével a zebrára lépő járókelőre hívja fel a figyelmet. 

Tehát az okoszebra célja, hogy az adott átkelőhelynél a járművezetők mindig észleljék a gyalogosátkelést. A fényjelzés kizárólag addig tart, ameddig az áthaladás is, így a zebra csak indokolt esetben lép működésbe. 

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere korábban azt kérte a város lakóitól, mondják el véleményüket, hogy a város területén már meglévő további gyalogátkelők közül melyeket volna szükséges okoszebrává felfejleszteni. 

Időközben a képviselő-testület döntött – a pozitív lakossági visszajelzések és a közlekedésbiztonsági szempontok tükrében – arról, hogy további öt okos­zebra kialakítására kerül sor, a város közigazgatási területén meglévő olyan gyalogos-­átkelőhelyeken, melyek fokozottan igénybe vettek, és ahol a járókelők átkelésének biztonságosabbá tétele azt indokolja. 

Az öt okoszebra várható kivitelezési díja (az előzetes árajánlatok alapján) bruttó 17,5 millió forint. 

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere azt közölte, hogy a felhívásra rengeteg e-mail, levél érkezett, melyek feldolgozása után egyértelművé vált, hogy az alábbi öt gyalogátkelőt „okosítják” a tavaszi hónapok során: a Szabadság utca 26. szám előtt találhatót (Széchenyi Általános Iskola – volt könyvesbolt között), s Dózsa György utcában a Forza üzlet előtt, a Liszt Ferenc utca 13. előtt lévő kijelölt gyalog­átkelőhelyet a Kresz parknál, a Pécsi úton a Tesco-átkelőt, valamint az Eszéki–Temető utca kereszteződésénél található zebrát teszik biztonságosabbá a fejlesztések révén. Pávkovics Gábor hozzátette azt is, a jövőben további okoszebrák létesítését is tervezik. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!