Hol a festék?

2024.05.26. 12:00

Eddig tartott: teljesen lekopott a tavaly újrafestett tettyei híd - Videó

A Vince utca tetején lévő tettyei malomkerékről és a mellette lévő fából készült híd hányatott sorsáról több ízben beszámoltunk már a korábbi hónapok, évek során. A tavaly kifestett hídon ismét visszaállt a megszokott állapot: mintha soha nem látott volna festéket.

Mohay Réka

Tavaly nyár vége-ősz eleje táján a polgármester és városüzemeltetési és hulladékgazdálkodási társaság hírei között is szerepelt egy közlemény, miszerint megújult a szóban forgó tettyei híd, amelyet a tavalyi nyár folyamán már élet- és balesetveszélyes megjelölést is kapott egy rövid ideig. 

Mint akkor beszámoltunk róla, néhány deszka először kimaradt a festésből, majd cikkünk megjelenését követően megtörtént  a hiányzó rész lemázolása is.

Még azonban egy év sem telt el a felújítás óta, s a felkent festéknek nyoma sincs.

Pontosabban, az utólag lefestett két-három léc még kicsit kivirít a többi közül (lám, így lesznek az utolsókból elsők).

Bizonyára a sűrű használat és a nedvesség sem segíti a tartósabbá tételt, de kérdéses, mennyire normális, hogy ennyire gyorsan nyoma veszik az úgynevezett felújításoknak.

Bár természetesen nem vagyunk építési, kivitelezési szakértők, előfordulhat többek között, hogy a használt festék nem volt megfelelő minőségű vagy nem volt kifejezetten kültéri használatra tervezve, emiatt is gyorsan lekophat. Olyan festékre volna szükség, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak, beleértve a napsütést, esőt, havat és hőmérséklet-ingadozásokat.

A festék tartóssága továbbá nyilvánvalóan nagyban függ a felület megfelelő előkészítésétől. Ha a fa nem volt megfelelően előkészítve, például nem volt megfelelően csiszolva, tisztítva, vagy alapozó réteggel kezelve, akkor a festék nem tud megfelelően tapadni, és hamar lepattoghat – előfordulhat, hogy ez is elmaradt a tettyei fahíd esetében, ugyanis alig kilenc hónap alatt visszaállt a teljesen megkopott állapot.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!