Mikor lesz világvége?

2018.03.17. 11:30

Csillagászati hét lesz a Zsolnay-negyedben

Mikor lesz a világvége, miként jutunk el a Marsra és mekkora a legnagyobb magyar meteorit?

Mészáros B. Endre

Közel harminc program várja a csillagászat kedvelőit március 19-25. között, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. A Csillagászati Héten aktuális űrkutatási, csillagászati témájú előadásokból, távcsöves bemutatókból és a legnépszerűbb planetáriumi programokból válogathatnak az érdeklődők. Szó lesz többek között arról, hogy mikor lesz a világvége, mennyibe kerül jegyet váltani a világűrbe és hogy mi hátráltatja leginkább, hogy az ember eljusson más bolygókra.

Hétköznapokon 17 órától a legkiválóbb hazai szakemberek előadásai hallhatók: dr. Both Előd, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke az űrturizmus lehetőségeiről beszél, dr. Hegedüs Tibor, a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló igazgatója Meteorvadászat égen-földön címmel tart előadást, amelyen személyesen is megtekinthető lesz a hazánkban talált legnagyobb meteorit. Az űr meghódításának mintegy hatvan éves történetéből tényeket és talányokat ismertet dr. Gyenizse Péter (PTE Földrajzi Intézet docense).

A Csillagászati Hét vendége lesz dr. Sik András Prima-díjas bolygókutató is, aki közreműködött a National Geographic csatorna nagy sikerű, Marsról szóló filmsorozatának elkészítésében. A kutató előadásából az is kiderül, hogy mikorra várható, hogy az ember eljusson a Marsra. Közkívánatra újra műsoron lesz az elmúlt évek egyik sikerprogramja, a Sci-fi vagy valóság – mit higgyünk el a hollywoodi filmekből? dr. Pirkhoffer Ervin (PTE Földrajzi Intézet docense) előadásában. A programok a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumában és Látogatóközpontjában zajlanak.

Hétvégi extrák

A programot planetáriumi és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki, hétvégén pedig izgalmas csillagászati-ismeretterjesztő programok következnek. Részt lehet venni Földön kívüli Varázsórán, megnézhető távcsővel a Nap felszíne, megérinthető egy igazi meteorit. Szombaton Ladányi Tamás asztrofotográfus mutatja be a tavaly megjelent, Öt kontinens csillagai című könyvét, melyből megismerhető a Föld öt kontinensének csillagos égboltja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!