Pécs

2018.01.16. 14:00

Lezárták a lépcsőt, a lakók nem örülnek

Lezárták a sokak által használt, Kormoskősor utcától a Blaha Lujza utca irányába vezető lépcsősort a közelmúltban – a környéken lakók nem örülnek. A vasúttársaság balesetveszély miatt döntött az intézkedésről. A lépcső felújítását nem tervezik.

W.K.

„Szép, terméskövekből kirakott lépcső vezet a Kormoskősor utca–Kőrös utca találkozásától a Blaha Lujza utca felé. Régebben a vonattal Pécsbányatelepre munkába induló, illetve onnan hazatérő bányászok használták, az utóbbi években pedig a környéken élők rövidítik le ezen a szakaszon az útjukat. A lépcső környékén több hétvégi ház is található, sokan ezekben élnek. Nagyon sokan pedig kutyájukat sétáltatják ezen a területen. Ami most csak jelentős kerülővel vált megközelíthetővé, a lépcsősort ugyanis néhány héttel ezelőtt a Kormoskősor utcánál lezárták. Tábla hívja fel a figyelmet arra, hogy: MÁV terület, idegeneknek belépni tilos!” – jelezték lapunknak olvasóink.

A szerkesztőségünknek küldött levél írói nem értik, hogy miért volt szükség a sokak számára a bányászattal kapcsolatos emléket is jelentő létesítmény lezárására. Mint mondják, jelentősen megnehezíti életüket ez a váratlan és minden egyeztetés nélküli intézkedés.

Megkérdeztük a vasúttársaságtól, mi indokolja lépésüket. Tájékoztatásuk szerint a Kormoskősor és a Blaha Lujza utca között húzódott a Pécsbányarendező–Széchenyi Akna vasútvonal, ahol a 2000-es évek elején megszűnt a forgalom, ezért 2004 őszén a vágányt elbontották. A lépcső korábban a bányászok által fel- és leszállásra használt megállóhelyhez vezetett.

A megmaradt lépcsőt azóta az ott lakók a Kormoskősor és a Blaha Lujza utca közötti ösvényre jutáshoz vették igénybe. Ez az ösvény nem egy kiépített, legális út, hanem egy kitaposott gyalogösvény, amely MÁV területen vezet át. – Időközben a lépcső megrongálódott és balesetveszélyes lett, ezért azt lezártuk – közölte a vasúttársaság. Hozzátéve, hogy felújítását nem tervezik, vizsgálják az elbontás lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!