innováció

2018.05.20. 20:00

Növelnék az egyetemekről induló vizsgálatok számát

Az Európai Klinikai Kutatások Infrastruktúrájáért Felelős Hálózat (ECRIN) és magyar partnere, a Magyar Klinikai Kutatások Infrastruktúrájáért Felelős Hálózat (HECRIN) május 15-én, Budapesten rendezte meg a 2018-as Nemzetközi Klinikai Vizsgálatok napját. Az esemény fő témája az innováció és annak nemzetközi vizsgálatokra gyakorolt hatása volt. 

T. V.

Magyarországon nagy számban vannak jelen klinikai kutatások, azonban ezek nagy részét a gyógyszergyárak finanszírozzák, egyetemi kutatólaborokból induló projekt kevés van. – A magyar szervezet azért jött létre, hogy a nem gyógyszergyártó vállalatok által szponzorált klinikai kutatásokhoz kapcsolódó pályázatokon sikeresek legyenek a magyar egyetemi műhelyek is. Törekedni kell arra, hogy emelkedjen az egyetemi kutatóhelyekről induló klinikai vizsgálatok száma – mondta el az eseményen Kovács L. Gábor a HECRIN elnöke és a PTE professzora.

A HECRIN, 2014-ben alakított konzorcium vezetője a Pécsi Tudományegyetem, a hálózat központja az egyetem Szentágothai János Kutatóközpontja. A magyar szervezetnek jelenleg kilenc olyan projektje is van, melyet az előkészítés után, az európai hálózathoz kívánnak csatlakoztatni. Vizsgálnak olyan kenőcsöket, melyek bőrbetegségek esetén alkalmazható innovatív termékek. De ideggyógyászati betegségekkel, gyomor és bélrendszeri megbetegedésekkel, illetve szívgyógyászattal kapcsolatos gyógyító módszereket is fejlesztenek és a PTE oldaláról vannak fájdalommal kapcsolatos vizsgálatok is.

A klinikai vizsgálatok meghatározó eszközei az egészségügyi kutatás-fejlesztésnek. A jelenlegi klinikai vizsgálatokban számos innovációt felhasználnak, új genomikai módszereket, a ritka betegségek gyors molekuláris diagnosztikáját, és az egyénre szabott orvoslás lehetőségének biztosítását is. Az európai és a magyar szervezet együtt dolgozik egyéb tudományos európai hálózatokkal is. – Szeretnénk felhívni nem csak az egészségügyi dolgozók, de a laikusok figyelmét is arra, hogy a klinikai tanulmányok nem emberkísérletek, azok az innovációknak szigorún szabályozott humán alkalmazását jelentik – fogalmazott Kovács L. Gábor.

Támogat, koordinál a segítő hálózat

Az Európai Klinikai Kutatások Infrastruktúrájáért Felelős Hálózat 2006-ban alakult, hogy a nem gyógyszergyárak által szponzorált klinikai vizsgálati tevékenységekhez gyógyszereket, orvosi és egyéb eszközöket biztosítson azok számára, akik nem rendelkeznek megfelelő anyagi háttérrel. Jelenleg ötven klinikai vizsgálat zajlik az európai hálózatban, az onkológia, és a kardiovaszkuláris betegségek jelentik a fő csoportot. A szervezet fő feladata az egyetemek, intézmények vagy osztályok által kezdeményezett vizsgálatok elősegítése, megfelelő színvonalon tartása, és szakmai segítség a hatósági engedélyeztetésében. A finanszírozást az Európai Bizottság erre elkülönített Klinikai Kutatási Fejlesztési Alapja szolgáltatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!