Mérgezés

2018.07.16. 07:00

Több száz méhcsalád pusztult el Baranyában

Az országos méhpusztulás Baranyát is érinti, mint May Gábor, szentlőrinci méhész, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója elmondta, Vajszló, Mohács, Pécs, Bóly, Szigetvár, Harkány és Sásd térségéből kaptak bejelentéseket.

Hajdu Zsolt, fotó: Löffler Péter

Ahogy virágba borultak a napraforgótáblák és kukoricatáblák – a méhek a nektárért és a virágporért látogatják ezeket a kultúrákat –, elkezdtek pusztulni a méhek.

A szakemberek szerint ez nem egy megszokott mérgezés, ugyanis az elhullott méheket nem csak a kaptárak körül, hanem a földeken is megtalálták, vagy egyáltalán nem voltak méhhullák, csak azt vette észre a méhész, hogy üresek a kaptárak. A NÉBIH, az OMME és az Agrártárca teljes körű vizsgálatot indított.

– A baranyai méhészek eddigi bejelentései alapján több száz termelő méhcsaládot érintett az elhullás.

Ez alapján bejelentettük a tömeges méhpusztulást, a szakemberek a mintavételeket követően vizsgálják a körülményeket. Az eddigi tapasztalatok alapján a repcén, a napraforgón és a kukoricán a növényvédelmi kezeléseket követően jelentkeztek a tünetek, röpképtelenné váltak a rovarok, mászkálásos tünetek mutatkoztak, illetve rövid időn belül, még a táblákon elpusztultak vagy eltűntek a beporzó rovarok – mondta May Gábor.

Az elmúlt hetek extrém csapadékos időjárása miatt a gazdáknak fokozottan, többféle szerrel kellett védekezniük a gombabetegségek ellen, elképzelhető, hogy ezek kölcsönhatása váltotta ki ezt a problémát.

A hatóság vizsgálja a jogszabályban engedélyezett növényvédőszerek hatásmechanizmusát, illetve a begyűjtött méheket is.

Nem hibáztak

A jelenlegi feltételezések szerint, nem a gazdák szakszerűtlen vagy jogszabályellenes növényvédőszer alkalmazása állhat a háttérben. Állatorvosok, növényvédelmi szakmérnökök dolgoznak folyamatosan, hogy megtalálják a méhpusztulás okait, így az érintett ágazatoknak is meg kell mindent tenniük az ügy felderítéséért. Fontos, hogy a méhész és a növénytermesztő együtt próbálja a méhelhullás okát megfejteni, mert méhek nélkül nem lehet sikeres mezőgazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!