applikáció

2018.07.20. 08:21

Zsebben hordhatjuk a biztonságunk kulcsát

Telefonra tölthető, onnan indítható applikáció hozhat nyugalmat szülőknek, gyerekeiknek.

B. D.

Mind voltunk már úgy, hogy aggódtunk valakiért mert nem tudtunk a hollétéről, vagy nem vette fel a telefonját többszöri próbálkozásra sem. Szerencsére mindegyikünk nadrágjában ott lapul egy tenyérnyi lehetőség, amely segíthet a biztonságunk fokozásában: okostelefon formában.

A Kezedben a biztonság alkalmazás megalkotóinak az volt a célja, hogy a modern technikát hívják segítségül a biztonságunk érdekében. Ezért az önkormányzat és a rendőrség erőforrásai segítségével megalkottak egy olyan rendszert, amely hatékony segítséget nyújt olyan utcai támadások esetén, amikor az áldozatnak esélye sincs, hogy elővegye a telefonját, majd tárcsázza a megfelelő számot. Az alkalmazás tapasztalatairól sajtótájékoztató formájában számoltak be a minap a pécsi városházán.

A kezdeményezés négy évnyi működése során még csak Pécsett van lehetőség arra, hogy a vészjelzés egyenesen a közterület-felügyelethez fusson be. A fejlesztők minden erejükkel azon vannak, hogy országos legyen a lefedettség. A kezelőfelületet is felhasználóbaráttá alakították, de tervben van egy külső pánik gomb piacra dobása is.

Annyi a dolgunk csupán, hogy letöltjük az alkalmazást és kitöltjük a profilunkat majd felveszünk biztonságot jelentő kísérőket. Mielőtt elindulnánk, a kísérők menüben személyenként lehet beállítani, hogy kik számára legyen látható a pozíciónk. Az elindultam gomb megnyomása után minden kísérő értesítést kap, hogy láthassa merre járunk. Ha bajba kerülnénk lehetőségünk van riasztásra a csúszka elhúzásával vagy a fülhallgató kihúzásával. Képernyőkímélő, illetve néma módban is kapnak szöveges üzenetet a kísérők a helyzetről.

Mentett már

Már nem egy példa igazolja, hogy segített az alkalmazás. Egy tizenhat éves lány édesanyja írta meg az alkalmazás fejlesztőinek, hogy lánya italába kevertek valamit, amitől teljesen elkábult. A levél szerint egy szabadtéri fesztiválon követték el a támadást, olyan gyorsan, hogy a lánynak még telefonálni sem volt ideje. Szerencsére a mobilján telepítve volt az applikáció, így az riasztotta a szüleit. Az ilyen esetek miatt is jó lenne, ha egyre több városban elterjedne a használata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!