junior tüke

2018.01.28. 15:30

Balogh Ádám: „Óriási megtiszteltetés, nagy felelősség egyben”

Nem véletlenül kapta meg az első Ifjúsági Tüke-díjat Balogh Ádám. Az ifjú zongoraművész csodagyerekként kezdte a pályáját és töretlenül úgy is folytatta, húszéves korára pedig tengeren innen és túl több világversenyt megnyert már.

Mészáros B. Endre

– A Tüke-díj az értékről, a tehetségről, a pécsiségről szól. Milyen érzés volt elsőként elnyerni az ifjúsági kategóriát?

– Óriási megtiszteltetés ez, mert hihetetlen a névsor, akiknek a társaságába kerültem. Nagy felelősség az ifjúsági díj történetében elsőnek lenni, igyekezni fogok rászolgálni az elkövetkezendő években.

– A versenysikerek ellenére inkább a szakmabeliek, a komolyzene elkötelezett hívei ismerik. Miért nem indult, mondjuk, a Virtuózokon?

– Többször hívtak már tehetségkutatókba, de mindig úgy éreztem, hogy ez nem az én utam, és nem bántam meg soha, hogy így döntöttem.

– Legutóbbi világraszóló eredményét New Yorkban érte el. Miről szólt ez a verseny?

– A világ hét nagyvárosában volt válogató. Több száz videofelvétel alapján zajlott élő meghallgatásokon nemzetközi zsűri előtt a kiválasztás, így került be kilenc zongoraművész a New York-i elődöntőbe, onnan pedig harmadmagammal játszhattam a döntőben.

– Kinyílt ekkor Amerika?

– Bizonyos értelemben igen. Korábban is többször jártam már kiemelkedő szakmai kurzusokon a tengerentúlon, azonban a verseny alatt a világ legrangosabb zeneművészeti iskolájában, a Juilliardon találtam szállást egy ismerősnél, és több barátot szereztem. Ott ismerkedtem meg a barátnőmmel, Rachel Breennel is, aki szintén zongoraművésznek tanul. Így ez még egy jelentős ok, hogy minél gyakrabban arrafelé járjak.

– Mire készül most?

– Több szép koncert vár rám. Február 11-én a Művészetek Palotájában Mozart d-moll zongoraversenyét adom elő, márciusban pedig a Kodály Központban két fellépésem is lesz: 15-én Liszt A-dúr, 22-én Beethoven Esz-dúr zongoraversenyét játszom majd.

– Jön újabb nemzetközi megmérettetés?

– Japánban szeretnék részt venni a Hamamatsu zongoraversenyen. Ez ugyan decemberben lesz, de erős a mezőny, érdemes alaposan felkészülni. Továbbá Hannover a távlati terv, Erasmus-ösztöndíjjal.

– Mit jelent a zenei tehetségnek Pécs városa?

– Nagyon inspiráló légkörben nőttem fel, és itt nemcsak a szülői háttérről beszélek, de a pécsi iskoláimról, a Pannon Filharmonikusokról is. Rengeteg támogatást, szeretet kaptam, ami felejthetetlen útravaló.

– Jól focizott, teniszezett, megmaradt ebből hobbiként valami?

– Már csak arra jut időm, hogy időnként tornázom. Emellett olvasok, filmeket nézek, videojátékokkal kapcsolok ki, továbbá rengeteg zenét hallgatok, műfajtól függetlenül igyekszem keresni benne az értékeket. Ha pedig időm engedi, zenei ötleteimet is papírra vetem.

Zenél a család is

Balogh Ádám 1997-ben született Pécsett. Szülei Révész Lívia (cselló) és Balogh Jenő (ütőhangszer), a Pannon Filharmonikusok tagjai, bátyja, Balázs jazzdobosnak tanul Grazban. Iskolai évei során fél tucat országos zenei versenyt nyert, több nemzetközi versenyen is dobogós volt. Öt éven át volt a Zeneakadémia rendkívüli tehetségek osztályának hallgatója, most másodéves a Zeneakadémián. Rómában 16 évesen megnyerte a 25 éves korig kiírt „Piano Talents” versenyt, tavaly a New York Concert Artists World­wide Debut Audition versenyen állhatott dobogóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában