Színház

2018.09.24. 08:35

Mi van mindennapi álarcaink mögött

A Janus Egyetemi Színház bemutatója rávilágítja a nézőket arra, hogy valójában mindenki álarcok mögé bújik az életben.

Mészáros B. Endre

Két prózai premierrel kezdődött a pécsi színházi évad a múlt héten, s mindkettőt egyetemi hallgatók játszották. Az első színházi bemutatóval a Janus Egyetemi Színház jelentkezett, Goldoni Kávéházával, mely arról nevezetes, hogy egy minden gondolatában jó szándékú ember, és egy mindenkiben a rosszat meglátó gáncsoskodó küzdelméről szól. A JESZ bemutatója azonban ennél sokkal több lett. Kiderül belőle, hogy szinte mindannyian álarcok mögé bújunk, szebbnek hazudjuk magunkat a valóságnál, és csak igen kevesen vállaljuk fel valódi énünket. A köztünk élő karaktereket pedig igen poénosan karikírozták ki a szereplők. Összességében a kacagtató alakokon túl egy igen elgondolkodtató komédia született.

A Pécsi Nemzetiben a színművészetis ötödéves gyakorlatukat töltő fiataloktól egy mesejáték ment a szépen alliteráló Pokoli puncs-pancs címmel. A Végtelen Történet írója Michael Ende, a szerző és a mese középpontja egy varázsital, a sátánármányosparázsvarázspokolikőrpuncspancslódítóbódítóka, mely egyébként a darab eredeti címe. Van a színműben labormágus, pénzposzorka, pokoli végrehajtó, és a helyszín hajazik a Harry Potterből Dumbledore igazgató szobájára, a falon élő, mozgó állati trófeákkal. A professzor olyan, mintha a Vissza a jövőből érkezne, de ragyogóan megformált a macska, a holló, valamint a gyilkos gomba gúnyába öltözött Vám Piri is. A jellemrajzok telitalálatok, éppen csak rendkívül unalmas az első felvonás. Ennél is nagyobb gond, hogy a látvány 10 éven felülieknek szól, a tartalom viszont tízen aluliaknak.

Legközelebbi előadások:

JESZ, szeptember 22., 23. 19.00

PNSZ október 16–18. 15.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában