kultúra

2019.03.27. 10:31

Puccini operát adnak elő nemzetközi sztárok

Újabb három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá Káel Csaba, a budapesti Művészetek Palotája vezérigazgatója és Vincze Balázs, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

Mészáros B. Endre

Az egyezség szerint közös nagy kulturális projektek készülnek és a meghívott nemzetközi hírű sztárok lehetőség szerint az ország két legjobb minőségű hangversenytermében egyaránt fellépnek. Ennek szellemében jön április 2-án Pécsre Puccininak egy kevésbé ismert operája (Lidércek) és egy vonósnégyesének nagyzenekari változata, a Krizantémok. Világhírű énekesekkel és karmesterrel, a Pannon Filharmonikusok zenéjével, a Pécsi Balett és egy debreceni kórus közreműködésével. Az operabemutató a MÜPA-ban lesz, a pécsi előadást követően pedig a nyáron elutazik a produkció a világhírű olaszországi Puccini Fesztiválra is.

Az operajátéknak egészen kiváló a szereposztása. A karmester az olasz Alberto Veronesi, aki napjaink operaelőadásainak egyik ásza, felváltva vezényel a New York-i Metropolitan Operában és a Milánói Scalában. Nagy név a tenor is, az uruguayi Carlo Ventre, valamint a másik férfi főszereplő az orosz Roman Burdenko bariton, a Szentpétervári Opera énekese. A szoprán énekesnő a kisinyovi Olga Busuioc, őt onnan ismerhetjük, hogy második volt Domingo Operalia versenyén. Hallhatjuk továbbá a professzionális Debreceni Kodály Kórust is, a A darabot Káel Csaba rendezte. A Pécsi Balett pedig teljes létszámban táncolja a Krizantémok balett változatához Vincze Balázs koreográfiáját.

Az együttműködés keretében máris megkezdődött egy 2020-as nagy közös produkció előkészítése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában