pécsi nemzeti színház

2019.12.08. 18:34

Elgondolkodtató játék született a mobilról

Az utóbbi néhány esztendőben a Pécsi Nemzeti Színház gyakran próbálkozott olyan ősbemutatókkal, ahol a szerzők direkt a PNSZ felkérésére írják a darabot. Volt ebben mesejáték és poénos, szatirikus előadás is, de a legsikeresebb változat garantáltan most született meg, a Mobil című új bemutatóval.

Mészáros B. Endre

Forrás: Pécsi Nemzeti Színház

Funk Iván, a rendező hozott egy nagyon mai történetet a mobiltelefonos iskolai megszégyenítésről. A szereplők pedig a sztorihoz hozzátették személyes tapasztalatokból származó ötleteiket a különböző korosztályok mindennapi mobilos furcsaságairól.

Bár kollektíven íródott a színmű, a játéknak mégis az a legfőbb erénye a rendkívüli aktualitásán túl, hogy igen jól felvázol különböző embertípusokat. A jó karakterábrázoláshoz persze kiemelkedő színészi játék is szükséges, de ebben egységesen nagyot alakít a teljes szereposztás.

Azt mondjuk, ne várja senki, hogy Az ember tragédiája mélységével, sokrétű mondandójával fog itt szembetalálkozni, de azért ez a darab is kifejezetten szórakoztató és elgondolkodtató. Akinek pedig középiskolás gyereke van, az napokig agyalhat rajta, hogy mi a teendője és tud-e egyáltalán valamit lépni a hasonló helyzetek megelőzésére. Apropó középiskolások! Ennek a színdarabnak a megtekintése véleményem szerint kötelező minden gimis és szakgimis osztálynak, mert az emberi tartásról és gerinctelenségről, a különböző „kasztok szerinti” viselkedéskultúráról és a mobilhasználatról mintaértékű elemeket tartalmaz. Az előadáshoz mellékelt szlengszótár pedig igen sokat segít a darab értelmezéséhez és tanulságos lehet elsősorban a húszon felüli mobilhasználóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában