komolyzene

2020.02.05. 19:20

Jön a pápa kórusa és Westminster orgonistája is Pécsre

A templomi orgona kedvelői pazar nemzetközi programból válogathatnak idén az Angster bérlet keretében.

Mészáros B. Endre

A Pécsi Egyházmegye és a Filharmónia Magyarország öt különleges koncertet szervez a pécsi bazilikában. Az újdonság az lesz, hogy együttesek és kórusok is hallhatók majd orgonakísérettel.

A világhírű muzsikusok közül pedig érdemes kiemelni néhányat. Érkezik többek között a vatikáni Sixtus-kápolna énekkara (a másfélezer éves kórusban kezdte a zenei pályáját Palestrina és des Pres is), hazatér szülővárosába a világ top ötjében számon tartott gordonkaművész Várdai István, aki Szamosi Szabolcs orgonaművésszel ad közös hangversenyt.

Jön továbbá Martin Baker, a Westminster Katedrális világhírű orgonaművésze (1997-ben első díjat nyert a Szent Alban Nemzetközi Orgona Fesztiválon), aki áprilisban bepótolja a tavaly elmaradt koncertjét a bazilikában. Mindezen túl pünkösdkor Pécs lesz a központja a Filharmónia Magyarország Con Spirito Egyházzenei Fesztiváljának, melyen többek között az említett pápai kórus is fellép. A vatikáni kórusról továbbá nem árt tudni, hogy a világon az egyedüli olyan kar, mely közvetlenül a Szentatyának teljesít szolgálatot, 20 állandó felnőtt és 30 fiú énekessel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában