arckép

2020.05.22. 10:30

Guzorán Anita lett a zenekar főcukrásza

A Pannon Filharmonikusok első számú séfjét, Kovács „Caca” László trombitaművészt már bemutattuk. Most jöjjön a desszert Guzorán Anita brácsaművésztől, aki a karantén idején a PFZ honlapján egy Mozart tortával, fotónkon egy sajttortával köszönti a közönséget.

Mészáros B. Endre

– Kislányként rábökött a mélyhegedűre, hogy ez kell nekem?

– Tizenhárom évesen kezdtem el játszani és igen, sokkal jobban tetszett a brácsa mély tónusú bársonyos hangja, mint a hegedűé.

– Igaz, hogy a tenger nagy szerelmese?

– Kedvelem a Debussy művet, de bizonyára az óceánjárós kiruccanásaimra utal. Háromszor 2-3 hónapot zenéltem trióban és vonósnégyesben nagy tengerjáró hajókon. Nagyon élveztem, s nem csak az anyagiak miatt. A kedvenc zenében nálam Csajkovszkij áll az élen. Harmonikus, dallamos, mégis elmélyült és található néhány szép brácsaszóló a műveiben.

– Merre zenélt a nagy vizeken?

– Egy kompon kezdődött Svédország és Finnország között, majd a legnagyobb élményt az jelentette, amikor a Karibi-szigetek körül hajóztunk, s naponta adtunk órás műsorokat, koncerteket filmzenékből, musicalekből és könnyed klasszikusokból. Skandináviától Horvátországig egy viking hajón is muzsikáltam. Többnyire pécsi kollégákkal. Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója nagyon rugalmasan kezelte a tengeri külön útjainkat.

– Három és fél évtizede brácsázik. Mióta cukrászkodik?

– Gyerekkoromban édesanyám mellett ügyködtem, de pár éve megfogott a sütemények, torták világa. Két éve rátaláltam a neten egy nálunk még kevésbé ismert mázújdonságra, a tükörglazúrra. Egyszerűnek tűnt, és elsőre szinte tökéletesen sikerült. Azóta pedig a zenekaron belül ez a sláger. A Facebookon is van egy tortadíszítő csoport, olykor több mint 500-an követik produkcióimat.

– Létezik Guzorán-szelet?

– Mindig létező receptből sütök, ám keverem a különlegességeket. Angol nyelvű leírásokból veszem az újdonságokat és az egyikből a mousse-t, a másikból a glazúrt, a harmadikból a díszítést használom.

– Mivel kompenzálja az édességkölteményeket?

– Sportolok, hevederes saját testsúlyos edzéseket végzek, és az erkélyemen kertészkedek.

Két fiának süti az újdonságokat

Guzorán Anita 1971-ben született Szekszárdon. Ott is nőtt fel, s járta ki az általánost. A Zeneművészeti Szakközépiskolát Veszprémben végezte, a Pécsi Zeneművészeti Főiskolán diplomázott 1993-ban. 36 éve brácsázik, 27 éve tagja a Pécsi Szimfonikusoknak, részese volt a Pannon Filharmonikusok minden fejlődési lépcsőfokának: játszott még a Búza téri Liszt teremben és a POTE aulában is. Bogányi Tibor karmesterrel pedig gyerekkoruk óta ismerik egymást. Két fia van, Rónai Bálint (18) most érettségizett, Rónai Dávid (14) pedig hetedikes az általánosban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában