arckép

2021.04.27. 11:30

Bulgáriában adott két koncertet Szamosi Szabolcs, nézők is voltak

A Covid elleni küzdelmet mindenki másképp csinálja. Szamosi Szabolcs orgonaművész múlt héten érkezett haza Bulgáriából, ahol két koncertet adott, és érdekes tapasztalatokkal lett gazdagabb.

Mészáros B. Endre

– A járvány harmadik csúcsán Bulgáriába hívták koncertezni?

– A meghívás eredetileg múlt karácsonyra szólt, és a kérésemre tették át áprilisra, remélve, hogy mostanra túl leszünk a járványon. Két hete hétvégén Bécsből utaztam repülővel Várnába, majd átvittek autóval Szófiába, és onnan repültem vissza most szerdán Bécsbe.

– Szigorú volt a reptéri ellenőrzés?

– Odafelé simán ment, teszttel, oltási igazolvánnyal, visszafelé azonban hiányoltak egy a Covid miatt Bulgáriában bevezetett speciális QR-kódot, így csaknem lekéstem a gépet.

– Szabadtéren játszott?

– Várnában 600 férőhelyes tengerparti zárt hangversenyteremben, Szófiában pedig az 1200 fős ottani „MÜPÁ-ban” léptem fel. Bulgáriában ugyanis a döntően ortodox templomokban nincs orgona. A közönséget beengedték, minden harmadik széken maszkban ült a hallgatóság.

– Ilyen laza a járványvédelem?

– Csupán tíz napra zárták be csúcsidőszakban az intézményeket és a boltokat. Nyitva vannak az éttermek, a kávéházak, az utcákon pedig nem kötelező a maszk használata.

– A Filharmónia Magyarország komolyzene-népszerűsítő szerepe elvitathatatlan. A koncertszervező cég ügyvezetőjeként kérdezem, hány ingyenes élő online koncert volt már a virtuális hangversenytermükben?

– Negyven koncertet közvetítettünk tavaly novembertől az ország 15 vidéki városának 17 helyszínéről. A vidéki helyszínekről streameljük az eredetileg bérletben tervezett hangversenyeinket, továbbá a magyar klasszikus zenei keresztmetszetbe beillesztettük a budapesti sztáregyüttesek mellett a hat vidéki nagyváros szimfonikus zenekarait is. Remek szólisták is játéklehetőséget kaptak, így például a pécsi kötődésű művészek közül Boros Misi és Baráti Kristóf, míg Sebestyén Márta népzene-régizene koncerten énekelt.

– Jól tudom, hogy a Cziffra-emlék­évnek is aktív részesei?

– Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével emlékévet rendeznek, melyben mi együttműködő partnerként veszünk részt. A zongoraművész közös koncertjeinken bemutatja Cziffra különböző arcait a közönségnek: Miklósa Erikával közös hangversenyén így a koncertező zongoraművész Cziffrához, Tompos Kátyával a bárzenész zongoristához kerülhet közelebb a közönség. Április 25-én 19 órakor pedig Balázs János az improvizatőr Cziffra Györgyöt idézi meg. S itt említeném meg, hogy minden általunk élőben közvetített koncert utólag ingyenesen visszanézhető.

– Milyen volt a virtuális koncertek nézettsége?

– Kizárólag köszönő, örömteli kommenteket kaptunk, a megtekintett percek száma pedig meghaladta az egymilliót. Valós időben átlagosan kb. két­ezren követték az élő koncerteket, de volt olyan esemény, amire nyolcezren voltak kíváncsiak. 12 órán belül aztán a nézőszám legtöbbször megtriplázódott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában