világhírű magyar művészet

2021.09.03. 11:47

Szenzációs tárlat lesz látható, pécsi főszereplővel

Remek kiállítás nyílik a pécsi múzeum néhány Martyn Ferenc képét is felsorakoztató nemzetközi tárlaton a pécsi dr. Mészáros Flóra művészettörténész kutatásai és kurátori irányítása mellett a debreceni Modemben.

MW

Fotó: Muller Andras

Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy… címmel nemzetközileg is egyedülálló képek, szobrok láthatók itt 1500 négyzetméteren. A középpontban a világhírű, a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulás, az Abstraction-Création áll, a közel száz művet felvonultató tárlat műtárgyai pedig többek között a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure, a bécsi Belvedere múzeumokból, más külföldi és magyar kollekciókból érkeznek. Olyan világhírű művészek képeit és szobrait mutatják meg, mint Kandinszkij (a kép biztosítási értéke 12 millió euró), Hélion, Calder, Herbin, Kupka, vagy Jean Arp.

A kiállítás elsőként reprezentálja itthon a világhírű magyarok, Moholy-Nagy László, Alfred Reth, Étienne Beöthy, Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc munkásságát a párizsi Abstraction-Création közegében, akiknek legtöbb műve először lesz látható Magyarországon. Ez a nemzetközi társaság egyébként húsznál több ország közel száz alkotójából állt, s melyhez az 1930-as években a világ jelentősebb absztrakt képviselői csatlakoztak.

New York-ban és Párizsban mintegy 50 évvel ezelőtt volt utoljára tárlat a csoport tevékenységéből, most pedig vadonatúj kutatási eredményeket összegez a bemutató és az első olyan Magyarországon megrendezett modern kiállítás lesz, amely nemzetközi szintű kölcsönzéseken és egy magyar művészettörténész többéves külföldön, nemzetközi témában végzett, elismert kutatásán alapul.

A kiállítás kurátora és a projekt menedzsere a pécsi születésű dr. Mészáros Flóra művészettörténész, aki a témában doktorált a párizsi Sorbonne-on. A tárlat október 3-a és január 30-a között várja az érdeklődőket Debrecenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában