Könyvtár és kutatás

2021.10.23. 12:00

Ismét látogatható a Pécsi Egyházmegye megújult bibliotékája

Méltó helyre került az 1968-ban alapított Pécsi Egyházmegyei Könyvtár – a Magyarország Kormányának támogatásával megvalósult, nemrég zárult fejlesztés eredményeként Pécs belvárosának központi helyén, a hajdani kanonoki sor utolsó épületében, a pályázati forrásokból felújított Janus Pannonius utca 8. számú egykori lakóháza új, kulturális funkciót kapott.

Wald Kata

Fotó: L. L.

Mint arról lapunk is beszámolt, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár ünnepélyes átadóját október 7-én tartották.

Az intézmény mint egyházi szakkönyvtár jelenlegi, közel 50 ezer dokumentumot tartalmazó állománya a nyomtatott könyvek mellett periodikákat, a Klimo Könyvtár kódex- és ritkasággyűjteményét, egy kisebb régi könyves gyűjteményt, kéz- és gépirattárat, kottatárat, liturgikus könyvek kollekcióját, valamint az aprónyomtatvány-gyűjteményen belül imalap- és szentképgyűjteményt is őriz. A könyvtár – a Pécsi egyházmegye tájékoztatása szerint – mintegy 70 százalékban vallástudományi munkákat, kisebb hányadban történettudományi, helytörténeti és egyházmegye-történeti és egyéb tudományterületről származó köteteket tartalmaz.

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár csaknem 20 éves raktárkönyvtári múlt után próbaüzemmel igyekszik visszakerülni a könyvtári és a kutatási vérkeringésbe. Eközben a háttérben lázas munka folyik az állomány feldolgozása és visszakereshetősége érdekében. A megújult bibliotékát jövő év tavaszáig előzetes bejelentkezéssel a könyvtárosok vezetésével lehet megtekinteni, állományát helyben használni, a benne fellelhető forrásokat és szakirodalmakat kutatni.

Történeti bemutatóval egybekötött idegenvezetést is tartottak október 19-én, kedden, 10 órai kezdettel a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában