gitárvirtuóz

2021.11.01. 08:53

A pécsi Szigeti Bence lett a legjobb magyar versenyző a gitárfesztiválon (videó)

Ősszel először a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál felnőtt versenyén ért el második helyezést. Most pedig Magyarország egyik legrangosabb gitárfesztiválján, a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyen lett a legjobb magyar versenyző.

bama.hu (forrás: MTI)

Forrás: Bence Szigeti - Classical Guitarist Facebook oldal

Idén a jelentős számú külföldi résztvevő miatt online rendezték meg az eseményt. A mintegy húszezer euró (7,2 millió forint) összdíjazású háromfordulós versenyre 29 országból, 54 fiatal művész jelentkezett, a szombati döntőben hatan mérték össze tudásukat – közölték a szervezők az MTI-vel.

A zsűri döntése alapján első helyen végzett a lengyel Andrzej Grygier, a második helyezést Luis Guevara kapta Chiléből, a harmadik helyen szintén lengyel Marcin Kuzniar végzett. A legjobb magyar versenyzőnek Szigeti Bencét, a Zeneakadémia hallgatóját választotta a zsűri.

Bence 9 évesen kezdett gitározni a pécsi ANK Művészeti Iskolában Sára Erikánál. Ezután Straub Tamás és Tóth Álmos növendéke volt a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolában. Számos országos és nemzetközi versenyen szerepelt sikeresen. Jelenleg budapesti Zeneakadémia másodéves klasszikus gitárszakos hallgatója, tanára a Junior Prima díjas Csáki András.

A verseny tizennégy tagú zsűrije nemzetközileg elismert művészekből, professzorokból állt, a grémium elnöke Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Gitárfesztivál alapító-művészeti vezetője volt. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny, Magyarország legrangosabb gitáros eseménye szeptemberben vette kezdetét.

A verseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt. A fesztivál zárókoncertjén a Balkán két gitárlegendája, a szerb-amerikai Miroslav Tadic és az észak-macedón Vlatko Sztefanovszki adott közös koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában