Méltó emléket állítanak

2022.02.11. 16:38

A török uralom alóli szabadulásra emlékeznek Szigetváron

A török félhold 333 éve hullott le a városról – ebből az alkalomból minden év február 13-án ünnepli Szigetvár a török alóli felszabadulást.

M. R.

Forrás: miserend.hu

Ebben az évben a 10.30-kor kezdődő szentmisét követően hálaadó Te Deum hangzik majd el a helyi ferences templomban, s a déli harangszó után sor kerül a Szent Rókus-plébániatemplomnál, illetve a városházánál elhelyezett emléktáblák koszorúzására. 
Ez alkalomból ünnepi beszédet mond prof. dr. Fodor Pál történész, turkológus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója. 

 

Közreműködnek a Szigetvári Tinódi Vegyeskar, Csajághy György tárogatóművész, a Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület és a Szigetvári Zrínyi Vár hagyományőrzői. 
A koszorúzást követően az ünnepség a várban folytatódik, ahol újra megtekinthető lesz Kiss Ernő „Zrínyi kirohanása” című, az 1966-os évfordulóra készült fafaragása. Szigetvár Város Önkormányzata a Múzeumok Kollégiuma pályázatának keretében nyert 500 ezer forintos támogatást az alkotás restaurálására, melyet a rendezvény dísz­vendége, Fertői Miklós főrestaurátor végzett el. 
Állandó kiállítás keretében három új Zágon Gyula-festményt is kiállít a vár, a Zrínyi esküje című kép az önkormányzat tulajdona, a Zrínyi kirohanását és Zrínyi Miklós portréját ábrázoló alkotásokat magángyűjtők ajánlották fel bemutatásra. 

 

Az ünnephez szorosan kapcsolódik a Szigetvári Várbaráti Kör éves közgyűlése, amelyet ebben az évben február 11-én tartanak meg. Ez alkalommal a tagok dr. Gere László régész előadását hallgathatják meg a Szigetvári Zrínyi Vár északnyugati bástyájában végzett feltárások eredményeiről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!