A fiataloké lesz a színpad

2022.04.21. 11:29

Komoly témákkal és humoros előadásokkal is készülnek a diákok

Idén első alkalommal Pécs városa és a Pécsi Nemzeti Színház ad otthont a IV. Országos Diákszínházi Fesztivál (ODF) programjának. Az ország több pontjáról érkeznek színjátszó csoportok az április 22–24. között rendezett összművészeti eseményre.

Mohay Réka

Fotó: Fehér Gábor

A Fesztivál elsődleges célja, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a diákszínjátszó-csoportoknak. A szervezők emellett találkozási platformot is kívánnak teremteni az ország zömében középiskolás színjátszóinak egy összművészeti kulturális program által, amely a diákszínjátszás ünnepévé emeli az Országos Diákszínjátszó Egyesület által szervezett eseményt. Érkeznek fiatalok Budapestről, Debrecenből, Veszprémből és Kecskemétről is.

A meghívott vendégeket és a külsős érdeklődőket a zene által is meg szeretnék szólítani: a Nemzeti Színház színpadán elektroakusztikus könnyűzenei koncertet ad a Kaukázus és a ToSoDa együttes április 22-én este héttől.

Pécsről két csoport mutatkozik be a fesztiválon. A Pécsi Művészeti Gimnázium tizenkettedikesei péntek délután kettőtől a Bóbita Kamaratermében játszanak. A Gomoly című produkcióban Ákli Krisztián vezetésével igen nehéz és mély témát dolgoznak fel: a fiatalok improvizációira építő életjáték a szexuális bűncselekmények problémáival foglalkozik.

– Egyik fontos célom, hogy a fiatalok minden begyűjtött szakmai tudást megmutathassanak az előadásban. A darab egy négygyermekes édesanya szemszögéből dolgozza fel a témát. Az ő gondolatai, életének múltbéli árnyai és a jelen történései kavarognak a színpadon. Folyamatosan kinyílik egy-egy ablak, amelyek közül az utolsó rejti a megoldást. Ezáltal A kékszakállú herceg várának dramaturgiájára is rájátszunk – fogalmazott Ákli Krisztián. A darab impulzív színészi jelenlétet ígér, ennek súlyát egy-egy ponton humorral ellenpontozzák.

A rendező elmondta, fontos, hogy a darab a fiatalok gondolataiból és egyéni adottságaiból építkezzen.

– Ők élik meg a legintenzívebben a jelent, s a kortársaik számára ők tudják a legerősebben és leghitelesebben megfogalmazni saját dilemmáikat – tette hozzá.

A másik „hazai” csoport a Kodály Zoltán Gimnázium kilencedikeseiből áll, Gál Éva vezetésével. A csapat számára ez az első, bemutatkozó produkció, melyben a bűn témáját dolgozzák fel, bibliai analógiák segítségével. A húszperces előadást vasárnap délelőtt kilenckor játsszák a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor Teremben. Visszaköszön majd Káin és Ábel, a Paradicsomból való kiűzetés, valamint a Tékozló fiú témája, melyeket a darab a 21. századi életbe ültet át, s a történeteket játszók fiatalos humorral közelítenek meg.

A tizenkét versenydarab legtöbbje a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában és az N. Szabó Sándor Teremben lesz, néhány produkciót a Bóbita Bábszínház Kamaratermében és a Játszó-térben mutatnak be. Az előadások után szakmai beszélgetésekre is sor kerül a Nemzeti Színház Próbatermében. 

A regionális találkozón továbbjutott versenydarabok közül a zsűri egynek ítéli majd az aranyérmet. Az eredményeket április 24-én, vasárnap dél­előtt, a tízkor kezdődő zárórendezvényen hirdetik ki. A program során a fiatalok számára közös találkozási, kikapcsolódási alkalmakat is biztosítanak a szervezők.

Címkék#színház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában