Helyi kultúra

2022.06.30. 13:11

Legendás írók nyomában jár

A magyar próza egyik legnagyobb alakjának, Mészöly Miklósnak kutatója a Pécs-Uránvárosban felnőtt dr. Urbanik Tímea, aki most dr. Hernádi Máriával sajtó alá rendezte két híres irodalmi házaspár, Polcz Alaine és Mészöly Miklós, illetve Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs levelezését. A kötetet ma Pécsett is bemutatják.

Mészáros B. Endre

Fotó: Czimbal Gyula

– Mennyire közeli a kapcsolata Mészöly Miklósékkal?

– A férjemmel, Molnár Tamás könyvtári informatikussal dolgoztuk fel 2003-ban az író közel hétezer példányos könyvtárát városmajori otthonában – a könyvtár aztán Szekszárdra került, a Mészöly Irodalmi Házba.

– Hogy születik egy levelezési kötet?

– A barátnőm, dr. Hernádi Mária az Újhold irodalmi folyóirattal kapcsolatos leveleket gyűjtötte a Petőfi Irodalmi Múzeumban, s kiderült, hogy a két házaspár között igen aktív volt a levélváltás. Így léptem én be a másik család oldaláról, és kiemelném Nagy Boglárkát is, a Jelenkor Kiadó szerkesztőjét, akinek nagy tapasztalata van a levelezéskötetek összeállításában.

– Hogy mutatná be a könyv szereplőit?

– Mészöly Miklós az utóbbi fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar prózaírója. Polcz Alaine-t illetően a női írás bátorságát, őszinteségét említeném, a halállal, a gyászszal való foglalkozást, a hospice mozgalom meghonosítását. Nemes Nagy Ágnes hasonló lehet a költészetünkben, mint Mészöly a prózában, egészen új nézőpontokat képvisel. Lengyel Balázs pedig a nagy írók közt igyekezett becsületes kritikusként helytállni.

– Milyen titkokra derül fény a levelekből?

– Lemértem, Budán 700 méterre laktak egymástól, mégis intenzív levelezés folyt közöttük. Egymás irodalmi munkáit kritizáló írásaik kifejezetten izgalmasak, de érdekes személyes dolgokra is fény derült.

– Mit kínálnak ma este a pécsi hallgatóságnak, stilszerűen Uránvárosban, a Pécsi Kulturális Központban, a Güth Csilla vezette programon?

– Beszámolunk arról, mi mindennel szembesült az irodalomtörténész a levelek olvasásakor, például hogy miként élték meg ők külön-külön az 56-os eseményeket, hogy milyen közös élményeik voltak. Egy kvízzel is készülünk és talán rajtunk keresztül kicsit személyesebbé válik ez az irodalmi levelezés.

– Hogy kapcsol ki?

– Természetesen olvasással. Mostanában mindinkább a női irodalom felé fordulok, Elena Ferrante életművét olvastam végig, de kiemelném például Vonnák Diána legújabb könyvét is.

Uránvárosból indult az életútja

Molnárné dr. Urbanik Tímea Pécsett született 1973-ban. Uránvárosban járt a Bánki Donát úti általánosba, a Babits Mihály Gimnáziumban érettségizett, szülei ma is Pécsett élnek. 2000-ben diplomázott magyar nyelv és irodalom szakos tanárként a Szegedi Tudományegyetemen, 2002-ben informatikus könyvtáros végzettséget szerzett. Mészöly Miklós prózájának elemzéséből doktorált, legutóbb 2022-ben jelent meg Prózazsilipek műve a jeles író prózájáról. A Szegedi Egyetemen tanít, a Művelődéstudományi Tanszék főiskolai docense. Férje Molnár Tamás, két gyerekük van, Emma 13, Ottó 9 éves.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában