Refrén

2022.06.11. 17:57

Világsztárok sora érkezik, lenyűgöző és magával ragadó a hangversenykínálat

Mészáros B. Endre

Zongorázik Olli Mustonen

Világsztároktól világhírű zeneműveket hallhatunk a Pannon Filharmonikusok kíséretében a következő Refrén elnevezésű évadban. A bérletújítások a sorozatokra már elkezdődtek, egy újítással: fiatalok ingyen bejuthatnak bármely zenekari hangversenyre Pécsett, valamint Budapesten is. 

A Pannon Filharmonikusok komolyan gondolja, hogy a komolyzenének az egész családhoz kell szólnia. S hogy miért fontos ez? Mert a közös élményről nagyokat lehet beszélgetni, vitatkozni, s mindez beépül a családi emlékezetbe, a kiváló művek, világhírű előadóművészek megismeréséről nem is beszélve. Ezért a Refrén elnevezésű 2022/2023-as zenekari évad bérleteit illetően országosan is mintaértékű újdonsággal jelentkeznek: 6-18 éves korig díjmentesen válthatók bérletek a Pannon Filharmonikusok koncertjeire Pécsett a Kodály Központban, sőt Budapesten, a Művészetek Palotájában is ([email protected] címen lehet regisztrálni). S hogy milyen bérletek indulnak az új évadban? Pécsett a Kodály-bérlet 8+1, a Pannonicum 5+1, a Musica Sacra 3 hangversenyt tartalmaz, a MüPa Pannon-bérlete pedig öt péntek esti koncertre szól. 

Persze az is lényeges, hogy kik és mit játszanak majd. A szólisták listájáról a teljesség igénye nélkül néhány nagy ász: jön a hegedűművész Alissa Margulis, Baráti Kristóf Bartók I. és II. hegedűversenyét játssza, hallhatjuk a csellista Sung-Won Yangot, a brácsaművész Antoine Tamestitet, a szoprán Lena Belkinát, valamint Eri Nakamurát, zongorázik Olli Mustonen, míg Xavier de Maistre hárfázni fog, vezényel Eötvös Péter, Howard Williams, Cristian Mandeal, valamint Andrej Jurkevics és Nikolas Nägele is. 

A koncerteken pedig felcsendül többek között Szkrjabin, Grieg és Mozart zongoraversenye, Beethoven VI. szimfóniája, Strauss oboaversenye, Bartók Cantata profanája, Haydn­tól a Teremtés, Debussytől A tenger, Prokofjev hegedű- és zongoraversenye, LLoyd Webber Requimje, bel canto áriaesten Rossini- és Donizetti-művek, Bach két brandenburgi versenye és Mahler V. szimfóniája, vagy például Liszt Ferenctől a Prometheust és a Dante szimfóniát élvezhetjük. 

Sokatmondók az egyes hangversenyek címei is, melyek az est hangulatára, az összeállítások jellegére utalnak. Egy kis ízelítő ezekből a címekből: Bécsiség Pécsen, Tiszta forrásból, Páratlan Bartók-portré, Fátyoljáték, A teremtés, Webber és Amerika, Tavaszszentelő, Az élet diadala, Ablak a végtelenre. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában