Rajtra készen

2022.07.29. 17:00

Hatvan helyszínen csaknem hétszáz összművészeti program lesz idén az Ördögkatlanon

Jubilál az Ördögkatlan, a 16. alkalommal szervezik meg aug. 2-6. között az összművészeti fesztivált a Villányi-hegység hat bázisán, Nagyharsányban, Beremenden, Villánykövesden, a Szoborparkban, a Kisharsány fölötti Vylyan teraszon, és a palkonyai Mokos pincében. Arról kérdeztük Bérczes László fesztiváligazgatót, miben lesz új és más az idei, szóval mire készülhetünk a jövő héten a kultúrkatlanban.

Mézáros Endre

Különleges esemény volt a Töröcsik Mari emlékest, melynek felvételét a Katlanon levetítik majd.

Fotó: DN

– Ha mindent összegzünk, akkor megközelítőleg hatvan helyszínen 650 programból lehet majd válogatni. S bár csökkent a rendezvénysorozat támogatása három okból, a COVID, a háború és a választások miatt – mondja Bérczes László, azért nem csorbul a kínálat. 

Az egyedüli következmény az, hogy Beremenden ezúttal nem lesz nagy szimfonikus koncert (de kisebb komolyzenei estek igen), valamint a francia Wombo Orchestrát nem tudták ezúttal meghívni. Viszont tovább erősödnek olyan szálak, amelyek népszerűek lettek a korábbi években. Ilyenek a „csak ide” készített projektek, mint az a Petri György-est, amit Rozs Tamás és Pál András a Katlanra talált ki, aztán országosan is közkedvelt lett, s már rendszeresen látható a Radnóti Színházban. Vagy a Beck Zoli – Szűcs Krisztián féle Csengey Dénes – Cseh Tamás dalok újraértelmezése, azóta ugyancsak országos érdeklődéssel. Idén egy színdarabnak lehet így ugródeszkája, a freeszfe-sek a Beremendi strandra adaptálják Ibsentől A nép ellenségét – ebben a történetben ugyanis egy kisvárosi fürdő kálváriájáról van szó. Sajátos lesz a Katlan a K2 Színháznak is. Ez a független társulat jó néhány ősbemutatót hozott már Nagyharsányba, de most a hattyúdalukra készülnek, a fesztivál után ugyanis feloszlanak. 

Különleges esemény az a Töröcsik Mari emlékest is, melyet Bérczes László rendezett a múlt szeptemberben a Nemzeti Színházban, s együtt szerepeltek benne olyan színészek, akik amúgy egymással szóba sem állnak. Így például együtt volt a pódiumon Stohl András, Trill Zsolt, Vidnyánszky Attila és Alföldi Róbert. A műsort két amatőr kamerás rögzítette, s az ebből készült filmet egyszeri alkalommal levetítik a Katlanban.

Ugyancsak megismételhetetlen a Baksa Soós János emlékest, melyen a tavaly elhunyt zenész-képzőművészt idézik meg a pályatársak és a fiatalok. A Kex frontemberéről tudni kell, hogy egykor ő indította el a pályán Cseh Tamást is. Fellép itt többek között az Európa Kiadóból Menyhárt Jenő, hallhatjuk Beck Zoltánt, Kollár-Klemencz Lászlót, egészen fiatal énekeseket és olyan nagy öregeket, mint Másik János.  Cseh Tamás fia, András pedig Baksa Soóst tekinti képzőművész mesterének, s ezt a párhuzamot egy tárlaton láthatjuk a Narancsligetben.

Ha pedig Kollár-Klemencz László: ő díszvendég lesz és fellép kamarazenekarával, valamint Zabolátlan lovaim műsorával, no és bemutatja az elmúlt évtized egyik legjelentősebb könyvét, Az öreg bandát, melyet tavaly jelentetett meg. Mellesleg betekintést ad a Zöldudvarban a tanyasi környezettudatos életébe is. 

Díszvendég a színtársulatok közül a Budapest Bábszínház is, a Pendragon legendát játsszák kisiskolásoknak, a Semmit Quimby zenével középiskolásoknak, és következő évadjukból felolvasószínházat hoznak felnőtteknek. 

Emellett egy-két érdekesség a kiemeltek közül: jön a Fortepan, Magyarország legnagyobb digitális fényképalbuma (135 ezer fotós anyagból hoz válogatást) – aki pedig tud, az hozzájárulhat a gyűjteményhez régi családi képekkel. A téma: a hatvanas-hetvenes évek „ifjúsági problémája”. Újdonságokat hoz a nyolc könyvkiadót összefogő Líra Könyv, a Magyar Nemzeti Múzeum pedig a nagyharsányi és beremendi római kori leletekből tart bemutatót.

És persze a pécsi főpályaudvarról délután ingyenes buszok indulnak karszalagosoknak, hajnalba meg ide térnek vissza a nagykoncert után. Minden helyszínt összeköt napközben óránként az ugyancsak ingyenes katlan mikrobusz, a stop pedig errefelé a barátkozás egyik legfőbb lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában