Egy tartós kapcsolat története

2022.08.07. 15:01

Az egész falu mulatott: összeadták Márokot és Pájlándot (Galéria)

Tizenegyedik alkalommal kelt egybe Márok és Pájlánd, azaz a magyar menyasszony és a sváb vőlegény a Mároki Lakodalmason.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A sváb és magyar hagyományokat idéző lakodalmast a mároki önkormányzat szervezi meg évek óta annak emlékére, hogy a két falut, Márokot és Pájlándot 1950-ben egyesítették. A pájlándi vőlegényt minden évben a sváb szokásoknak megfelelően kérik ki, a mároki menyasszony kikérője pedig a magyar lakodalmas hagyományokat idézi fel. A falun látványosan végigvonuló násznépet a helyiek is kísérték egészen a szertartás helyszínére, ahol Krizics Zsanett, Márok polgármestere adta össze a menyasszonyt, Márokot és a vőlegényt, Pájlándot. Az idei évben egyébként úgy alakult, hogy egy már házas pár mondta ki a boldogító igent a falu apraja nagyja előtt.

Az idei évtől új helyszíne van a programnak, a tájház udvara, itt bonyolították le a szertartást, és itt várták a résztvevőket a programokkal is. Népi játszóház, kézműves kiállítás és alkotósarok (mároki Noraletta Decoupage csoport), valamint hagyományos lakodalmas játékok is gazdagították a jeles eseményt.

– Aki eljött, az egy hagyományos lakodalomban érezhette magát, mi mindent megtettünk, hogy mindenki jól szórakozzon. A falu asszonyai több mint ötszáz rétest sütöttek, több mint ötszáz főre főztek, és emellett lakodalmas süteményekkel is kínálták a résztvevőket – mondta a községvezető.  A Mároki Lakodalmas rendezvény 2015-ben a Baranya Megyei Értéktár nemzeti értékei közé is bekerült.

A jelképes házasságkötés után színpadon kulturális csoportok váltották egymást, fellépett a Mároki Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Horvát gyermek tánccsoport, a Sátorhelyi Néptáncegyüttes és a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület. Este Janicsák Veca adott koncertet, majd a Diamant zenekar adta a talpalávalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában