Még csatlakozni is lehet!

2022.08.29. 18:10

Kedden római kori hajó köt ki Mohácson

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

 A Duna menti, római örökséggel rendelkező településeket járja végig az a negyedik századi őrhajó, amelyik kedden köt ki Mohácson, a Sokac-révnél. A hajó július 16-án rajtolt Németországból, 24 fős legénységével végighalad a Dunán a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig, összekötve a Duna menti, római örökséggel is rendelkező településeket. 
A negyedik századi római hajót egy nemzetközi projekt keretében a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai szakemberek (régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők) segítségével készítették. 

A teljes életnagyságban megépített lusoria típusú őrhajó hossza 18 méter, szélessége 2,8 méter, a súlya pedig hat tonna – közölték. 
A projekt célja, hogy az egykori Római Birodalom határvonalaként funkcionáló Dunát összekötő útvonalként értelmezze. Ennek része egyebek mellett a Duna menti római emlékek kutatása és kortárs hasznosítási lehetőségeinek feltárása. 
A hajó kedden köt ki Mohácson, a Sokac-révnél. Két napig lesz megtekinthető, ennek során megismerhetjük a hajót, a kapitányt és az út részleteit, a legénységet, akik mesélnek kalandjaikról, majd folytatják útjukat Kiskőszeg felé. 
A hajó legénysége örömmel fogadja, ha egy-egy szakaszon csatlakoznak hozzájuk a vízenjárók kajakkal, kenuval vagy csónakokkal. 
 

Címkék#hajózás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában