Köztünk él az irodalom

2022.08.06. 11:00

Mozgalmas év áll a népszerű baranyai írórezidenciák mögött

A kortárs irodalom napjainkban is élő mivoltát mutatja a két baranyai írórezidencia működése. Pécs és Vajszló gyümölcsöző helyszínül szolgált hazai és külföldi ösztöndíjas írók munkájának az elmúlt évben.

Mohay Réka

 Közel húsz író alkotott 2021 nyara óta a megyében. Mint arról tavaly beszámoltunk, a Pécsi Íróprogramnak köszönhetően Baranyát már 2007 óta látogatták írók, majd megszületett az együttműködés a Petőfi Kulturális Ügynökség Írórezidencia programjával. Baranyában Pécs mellett Vajszlóra is érkezhetnek az ösztöndíjprogramban részt vevő kortárs szerzők. 
Az írók személyes élmények, kapcsolatok kialakítása során ismerkedhetnek meg az adott város életével, amennyiben külföldről érkeznek, bepillantást kapnak a magyar kultúrába is. A szerzők írásos naplót vezetnek az élményeikről és az itteni tapasztalatok hatással vannak az írók készülő műveire is, egyes szerzőknél konkrét, másoknál közvetett módon. 

Pécsen a Zsolnay Negyedben lévő rezidencián tavaly június óta járt Nagy Lea Debüt-díjas költő, Kürti László, Iancu Laura, Németh Ákos dráma- és prózaíró, a dunaszerdahelyi Szalay Zoltán és Zsille Gábor. Az albán Stefan Çapaliku tavaly novemberben egy egész regényt írt Pécsen. Az író magyar kötődéssel is rendelkezik, nagybátyja Budapesten járt orvosi egyetemre, a az ‘56-os forradalom idején segített a sérülteknek – később ennek kapcsán az albán törvényszék börtönre ítélte. Stefan Çapaliku azóta megjelent, Mindenki a maga módján bolond című regényével hazájában elnyerte a jelentős Zef Pllumi Atya-díjat. 

2022 februárjában Pécsen kutatott Csere Péter, az egykori 1918-as, vitatott tevékenységet folytató hadügyminiszter, pécsi polgármester, Linder Béla kapcsán. Sandra Hübinger lírai prózán, Péntek Orsolya Pécsről szóló regényén dolgozott. 

Idén nyáron Pankhuri Sinha indiai költő-író, Augustin Cupșa romániai pszichiáter-író és Halász Margit, budapesti tanár, írónő is Pécsen alkotott. 
A vajszlói rezidencia is mozgalmas, 2021 nyarán a Győrben élő és a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban oktató Komálovics Zoltán kóstolt bele az ormánsági település mediterrán atmoszférájába. Őt a már Pécsen is megfordult Kürti László, költő, filozófus és tanár követte, aki a környéket is felfedezte. Idén januárban Patak Márta érkezett, akit családi szálak is kötnek Vajszlóhoz, rokonai dohánytermeléssel foglalkoztak a faluban. Juhász Kristóf meseregényt írt a rezidencián, melynek főhősei a Drávához is ellátogatnak. A napokban búcsúzott a településtől a többek között Kossuth-díjas író és filmrendező, aki életrajzi regényének folytatásán dolgozott. 

A baranyai helyszínek tehát igen népszerűek, is több vendég is érkezik még idén. Pécsre Rasim Muzaffarli azeri költő és rockzenész, aki az Ember tragédiája mellett, egy kötetnyi Radnóti-verset és a János vitézt is lefordította azerira, majd Vörös István József Attila-díjas és Tareq Samin bangledesi költők. Vajszlón Weber Kristóf alkot augusztusban, októberben Kiss László és Balássy Fanni ír majd. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában