Irodalmi élet

2021.07.20. 10:48

Elsők közt csatlakozott Vajszló az Írórezidencia programhoz

Két hetet töltött el Vajszlón a Petőfi Kulturális Ügynökség Írórezidencia program keretein belül Komálovics Zoltán.

M. R.

Fotó: Méhes Károly

A kezdeményezés alapötlete, hogy inspiráló közegben lássanak vendégül hazai és külföldi írókat, akik megszokott környezetükből kiszakadva, nyugodt alkotás mellett az adott település életével is megismerkedhetnek. Az ösztöndíj keretein belül 2-4 hétre lakást is biztosítanak a vendégeknek, akik az eltöltött idő alatt tapasztalataikról naplót vezetnek, illetve különféle írásművekben dolgozzák fel élményeiket.

A Pécsi Íróprogramnak köszönhetően Baranyát már 2007 óta látogatták írók a világ minden tájáról. Így megszületett az együttműködés a Petőfi Kulturális Ügynökség formálódó Írórezidencia programjával, hozzájárulva az irodalmi élet felpezsdítéséhez. Horváth István polgármester jóvoltából Vajszló is csatlakozott, egyik első településként, amely otthont ad a látogatóknak.

A városfő rendkívül nyitottan fordul a kulturális szféra felé, támogatólag fogadja az írói jelenlétet a faluban, s szívesen megmutatja az odaérkezőknek Vajszlót, úgy, ahogyan csak egy igazi helyismerettel rendelkező tudja láttatni. Elmondta, kiemelt öröm, hogy a településen szerzett tapasztalatok az Írórezidenciának köszönhetően be fognak kerülni az irodalmi életbe, ezáltal az olvasók hiteles és a valóságot tükröző, személyes tapasztalaton alapuló beszámolókkal találkozhatnak majd, hiszen az írók szabadon, saját szemszögükből dolgozhatják fel az őket ért benyomásokat.

A polgármester úgy véli, az így született írások még méltóbban és életközelibben mutathatják be a helységeket, mint egy-egy tárgyilagos eseményleírás.

A nyitottság fogta meg

Vajszlón az első vendég Komálovics Zoltán győri író-költő volt, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanára és a Pannonhalmi Szemle szerkesztője. Az elmúlt két hétben egy életrajzi irodalmi művön dolgozott, de beszippantotta a vajszlói légkör is: megragadta a település mediterrán, nyitott hangulata, több lírai és prózai műve is született a baranyai világ nyújtotta inspirációk alapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!