Felhúzhatjuk a tánccipőt

2022.09.15. 11:29

Felnőtt-tánciskolát is szerveznek az idei fesztivál alkalmából

A XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó idén is számos műfajból kínál válogatást szeptember 16-a és 20-a között. Öt nap alatt nyolc professzionális társulattal találkozhat a táncrajongó közönség.

Mohay Réka

– Nagyon fogynak a jegyek a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadásaira, de aki lemarad, az sem fog unatkozni – tudtuk meg a Pécsi Balett csapatától. 

Minden délután színes, ingyenesen megtekinthető programokkal várják a táncszerető közönséget a Színház téren. A TáncSzínTér elnevezésű programon hagyományosan pécsi tánciskolák, együttesek és tánccsoportok mutatkoznak be. A Trezor Rendezvényházban többször lesz Élő tánctörténet óra, mely izgalmas betekintési lehetőséget nyújt a táncművészpálya rejtelmeibe. Idén először tánciskolát is szerveznek felnőtteknek. A társastáncórán és a beszélgetéseken is ingyenesen lehet részt venni, de előzetesen regisztrálni kell. Részletes információ a www.tanctalalkozo.hu weboldalon érhető el. 

Szeptember 16-án, pénteken, 19 órakor a hazai táncos szakma két kivételes, nemzetközileg is elismert alkotójának koreográfiáival kezdődik meg a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó. A Pécsi Nemzeti Színház kamaraszínházában újra láthatják az érdeklődők Bozsik Yvette és Frenák Pál társulatát. A Bozsik Yvette Társulat legújabb, Bohóc kerestetik című produkcióját hozza el Pécsre. A FrenÁk Társulat híres Twins című előadása a tánc nyelvén mesél az ikerlét mélyebb rétegeiről, értelmezéseiről. 

A Nemzeti Táncszínházban kiemelkedő sikerrel megtartott budapesti bemutatót követően szeptember 17-én, szombaton a pécsi közönségének mutatja be a Pécsi Balett a Zorba című táncjátékot a Pécsi Nemzeti Színházban. Az előadás különlegessége, hogy a koreográfia a modern tánc és a néptánc ritkán használt fúziója. 

Bár az eddigi tánctalálkozókon is jelen volt a néptánc, idén a vasárnapi program során kiváltképp e műfajé lesz a főszerep. Szeptember 18-án 17 órakor a kamaraszínházban a Kárment adja elő a Vari­dance Társulat, 19 órakor a nagyszínházban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes legújabb, Toborzó című nagyszabású produkcióját láthatják a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, valamint a Honvéd Férfikar előadásában. 

Hétfőn, 19-én a Budapest Táncszínház hozza el legújabb, Lisztmánia című humoros előadását. A 2022-es Pécsi Tánctalálkozót a Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett közös estje zárja. A Győri Balett a The Waves című koreográfiával érkezik, a Szegedi Kortárs Balett a Vadak című darabot mutatja be. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában