Híres karmesterek jönnek

2022.09.04. 07:00

Miklósa Erika énekel és háromszor is hallhatjuk a Fesztiválzenekart

Itt a Zeneszüret a szó valódi és átvitt értelmében. A Filharmónia Magyarország szervezésében 8-án kezdődik az utcákra, terekre minőségi muzsikát vivő fesztivál egy fantasztikus világsztár vendégszereplésével, majd a Mesterbérlet és az Angster orgonabérlet újabb csillagokat hoz Pécsre.

MBE

Magasra tette a mércét a Filharmónia, hiszen a jövő héten rögtön José Curát, a világhírű argentin tenort hozza el a Kodály Központba. De azért érdemes végignézni a zenekari és orgonakoncertjeiket is, mert ott ugyancsak lesz néhány kiemelkedő produkció. 

A részletekről Szamosi Szabolccsal beszélgettünk, aki nem végezheti rosszul országos koncertszervezői tevékenységét, mert augusztus 20-án a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át. 

– Mikor és milyen különlegességeket hoz városunkba a pécsi központú, országos hatáskörű társaság? 

– A szeptember a Zeneszüretről szól, rengeteg ingyenes minőségi programmal 8–11. között. Októberben pedig indul két nagy bérletsorozatunk, az Angster orgonabérlet és a Mesterbérlet.

– A hangszerek királynője kapcsán milyen meglepetéseket tartogatnak? 

– A világ legjobb orgonistái érkeznek a székesegyházba, ahol varázslatosan és patetikusan szólal meg a zene. Az első koncerten október 18-án én játszom és Miklósa Erika koloratúrszoprán fog énekelni. Második alkalommal a párizsi Notre-Dame d’Auteuil orgonaművésze, a Párizsi Nemzetközi Orgonaverseny improvizáció nagydíjasa, Frédéric Blanc lép fel. Az új évben Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész és az In Medias Brass rézfúvós együttes közösen szerepel, áprilisban a többszörös nemzetközi versenygyőztes Maria Hofer és a Rheinberger Orgonaverseny nagydíjasa, Stephan Pollhammer érkezik a Pulzus Vonósnégyessel. A sorozat végül a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál kiemelt koncertjével zárul. 

– Szimfonikus zenében mire készülhetünk? 

– A Mesterbérlet október 9-én indul és a terveink szerint minden eddiginél színpompásabb koncerteket hoz. Hat hangverseny várja a közönséget, világsztárokkal, nagyzenekari felállásokkal és szinte az összes zenei korszakot felvonultató műsorral. A világ legjobb zenekarai között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar háromszor is Pécsre érkezik, továbbá jön a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Capella Savaria, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus. A szólistákat, karmestereket tekintve is igazi sztárparádét ígér az évad: Robin Ticciati, Stefan Dohr, Guy Braunstein és Daniel Oren, hazai részről pedig többek között Kesselyák Gergely, Pusker Júlia, Takács-Nagy Gábor és Vashegyi György is fellép a Kodály Központban.

S nem árt tudni azt sem, hogy a koncertek előtt egy órával mindig prológussal várjuk a közönséget.

Kap az ifjúság is 

Folytatja a Filharmónia Magyarország az ifjúsági koncertsorozatát is, mely országszerte háromszázezer fiatalnak, a régióban pedig (Baranya, Somogy, Tolna megyék) mintegy 20-40 ezer diáknak visz a kisvárosokba, nagyközségekbe közkedvelt szimfonikus muzsikát, autentikus népzenét, valamint jazzt, sőt táncbemutatókat is. Interaktív énekórák, moderált előadások várják az ifjú közönséget, olyan előadóművészekkel, mint Lakner Tamás vagy a Magyar Állami Operaház művészei. A fiatalok személyes kapcsolatba kerülhetnek a fellépő művészekkel, a bemutatott hangszerek sokszínűségével

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában