Kitárul a pécsi székesegyház

2022.09.25. 14:20

Orgonamuzsika és az apostolok története fogadja a látogatókat

Vasárnap zárul az Ars Sacra programsorozat Pécsen is, amely országszerte zajlott az elmúlt hét folyamán. A finálét szeptember 25-én este tartják a székesegyházban

M. R.

A program keretében vasárnap este 7 órakor ingyenes orgonahangversennyel várják az érdeklődőket, Kovács Szilárd Ferenc, a székesegyház orgonaművész-zeneigazgatója, a PTE Művészeti Karának orgonatanára, Köcsky Tibor, a Művészeti Gimnázium orgonatanára, valamint a gimnázium diákjai és a PTE Művészeti Kar hallgatóinak közreműködésével.

A sokféle hangon megszólalni képes orgonát a dóm 19. századi nagy átépítése idején készítették el a pécsi Angster József orgonaműhelyében. A 6101 sípot számláló hangszer különlegessége, hogy visszajátszó funkcióval is rendelkezik, így  a feljátszott zeneművek utólag is megszólaltathatóak. A hangszerek királynőjének is nevezett orgona építésére szakosodott Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra is e héten ünnepelte hálaadó szentmisén alapításának és fennállásának 30. évfordulóját a székesegyházban.

A Szent Péter és Pál tiszteletére szentelt székesegyház évről évre fontos helyszíne a pécsi Ars Sacra fesztiválnak. A koncertek mellett gyakran tartanak templomi vezetést is, megismertetve a külső és a belső tér gazdag jelentéstartalmát. Idén szeptember 22-én Tabajdi Ádám orgonaművész adott koncertet itt, Kovács Szilárd 23-án délelőtt orgonatúrát tartott, megszólaltatva a székesegyház hangszereit, bemutatva történetüket és műszaki adottságaikat. Szeptember 24-én Szép Attila plébános mutatta be a templom liturgikus funkcióját és a szemünk előtt kibontakozó keresztény szimbolikát.

A székesegyház belső terének ábrázolásai erősen biblikus kötődésűek, a főhajó freskói az Ószövetség azon jeleneteit mutatják be, amelyek jelentéstartalmukat illetően szoros kapcsolatban állnak Jézus Krisztussal, a jelenetek fölött, az ablakok között a prófétákat láthatjuk. A szentély képei Jézus életének eseményeit jelenítik meg az Újszövetség alapján, a mellékhajókban pedig Péter és Pál apostolok tettei köszönnek vissza az evangéliumok és az Apostolok Cselekedetei által ihletve. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában